MINISTAR ODBRANE O NABAVCI AMERIČKIH F-16: Bugarska strahuje od nepovoljnih uslova kupovine

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov govorio je u intervjuu za televiziju „NOVA“ o preprekama u odluci te zemlje da kupi američke avione F-16.

Lovac F-16

Prema riječima ministra, teškoće u pregovorima mogla bi da izazove sama cijena koju će Bugarska morati da plati za avione, kao i moguća želja Sjedinjenih Američkih Država da odmah dobiju puni iznos.

Kao prvo iznos. Bugarska ima određeni resurs koji ne može da premaši. Drugo, plaćanje doprinosa. Ako nam se postave nemogući uslovi, vlada će morati da odluči da li će nastaviti sa zaključivanjem ovih ugovora. Ako budu tražili cijenu koja je za našu zemlju nemoguća i plaćanje odjednom, to su veoma teški uslovi, oni su nepovoljni“, istakao je bugarski ministar odbrane.

Karakačanov je takođe naveo da ne sumnja u rokove isporuke aviona. Prema njegovim riječima, kompanija „Lokid Martin“ ga je uvjerila da će ih od trenutka potpisivanja ugovora Bugarska dobiti u roku od tri godine.

Ranije je ministar odbrane takođe izjavio i da će bugarska strana insistirati na isplati u nekoliko jednakih dijelova — kao što je slučaj sa Slovačkom.

Bugarska je donijela odluku da kupi američke lovce F-16 u decembru prošle godine. Cijena aviona koje zemlja očekuje iznosi 1,8 milijardi leva (oko 925 miliona evra). Odluka vlade više puta se suočila sa oštrim neodobravanjem predsjednika zemlje Rumena Radeva i predstavnika opozicionih stranaka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj