DRUŠTVENIM MREŽAMA SE ŠIRI TEKST ‘SPORAZUMA STOLJEĆA’! Bit će formirana ‘Nova Palestina’, Egipat će joj iznajmiti dio zemlje, Izraelu će plaćati za odbranu, a garantovani budžet za razvoj iznosit će 30 milijardi dolara godišnje…

Izraelski list Israel Hayom intervjuisao je prošle godine zvaničnike iz Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana koji su potvrdili Trumpovom višem savjetniku i zetu Jaredu Kushneru i američkom izaslaniku za regiju svoju podršku „dogovoru vijeka“, koji tek treba biti objavljen nakon muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Kushner i Greenblatt bili su na jednosedmičnoj turneju po Bliskom istoku u junu prošle godine kada su posjetili Jordan, Saudijsku Arabiju Egipat, Katar i Izrael.

List, koji je u vlasništvu američkih milijardera Sheldona i Miriam Adelson (koji su podržavaoci izraelskog premijera Benjamina Netanyahua) kaže da su intervjuisani zvaničnici izrazili svoje nezadovoljstvo Abbasovim insistiranjem da odbije sastanak sa Kushnerom i Greenblattom.

O Palestini bez Palestinaca?

Palestinski zvaničnici odbili su se sastati sa ljudima iz američke administracije jer je Trumpova administracija kontroverzno priznala Jerusalem kao glavni grad Izraela, optuživši Washington da je proizraelski nastrojen i za nesposobnost da bude medijator mirovnih razgovora između Izraela i Palestine.

Izraelski Hayom je također citirao višeg jordanskog zvaničnika koji je upozorio palestinsko rukovodstvo da postaje „irelevantno u mirovnom procesu“.

“Arapske države neće biti ona instanca koja će baciti ključ u kotače mirovnog procesa i da Abbasovo odbijanje da sarađuju sa Amerikancima neće biti prepreka da se regionalni mirovni plan lansira bez njega“, rekao je visoki jordanski zvaničnik.

Na osnovu ovih izjava moglo bi se kazati kako je spremno mirovno rješenje za Palestinu čak i bez pristanka Palestinaca, a koje svesrdno podržava i Saudijska Arabija.

Tokom zatvorenog sastanka prošle godine u Njujorku s liderima jevrejskih organizacija Bin Salman je oštro kritizirao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, objavio je Kanal 10 citirajući izraelske diplomatske izvore.

U nekoliko posljednjih decenija palestinsko vodstvo propustilo je priliku za prilikom i odbilo sve mirovne prijedloge koji su ponuđeni – navode se riječi Bin Salmana u tekstu Baraka Ravida, višeg diplomatskog dopisnika Kanala 10.

– Vrijeme je da Palestinci prihvate ponude i pristanu da dođu za pregovarački sto ili da zašute i prestanu se žaliti.

Kako se približava vrijeme objavljivanja sadržaja ‘Sporazuma stoljeća’, izraelski mediji se trude unaprijed dati što više detalja i izbacuju moguće rješenje i modele rješanja decenijskog sukoba.

Detalji sporazuma kruže društvenim mrežama

Tako isti izraelski list donosi moguće detalje mirovnog plana za Palestinu i Bliski istok, iako ne navodi izvore već se poziva na dokumente objavljene na društvenim mrežama, koji mogu biti i izmišljeni. Čak i da se radi o laži, neko se potrudio da obrati pažnju na svaki detalj izraelsko-palestinskog sukoba i sigurno je da i ovaj dokument zavrjeđuje pažnju, dok očekujemo oficijelni.

Ovo su glavne tačke sporazuma koje navodno predlaže američka administracija:

 1. Sporazum
  Bit će potpisan tripartitni sporazum između Izraela, PLO-a i Hamasa, a uspostavit će se i palestinska država, koja će se zvati “Nova Palestina”, koja će biti uspostavljena u Judeji, Samariji i Gazi, s izuzetkom naselja.
 2. Evakuacija zemljišta
  Ilegalni lokovi naselja ostat će u rukama Izraela i pridružit će im se nekoliko naselja. Područja blokova će rasti prema površini izoliranih naselja koja će im se dodati.
 3. Jerusalem
  Neće biti podijeljen i dijeljen od strane Izraela i nove Palestine i bit će glavni grad Izraela i nove Palestine, arapski stanovnici će biti građani nove Palestine. Općina Jeruzalem bit će odgovorna za sva područja Jerusalema, osim obrazovanja koje će voditi nova palestinska vlada, a nova palestinska uprava će platiti općinske poreze i vodu u općini Jerusalem. Židovima neće biti dopušteno kupiti arapske domove, a Arapima neće biti dopušteno kupovati židovske domove. Jerusalemu neće biti dodana nikakva dodatna područja. Sveta mjesta ostat će kao danas.
 4. Gaza
  Prema sadržaju sporazuma, Egipat će državi ‘Nova Palestina’ iznajmiti zemlju u blizini Pojasa kako bi se izgradio aerodrom, tvornice, trgovine i razvila poljoprivreda, ne dopuštajući Palestincima da borave na tim područjima. Egipatska zemljišta koja će biti uključena u sporazum bit će određena kasnije, s tim da se ovaj dio sporazuma treba provesti u roku od pet godina nakon potpisivanja. Također, planirana je izgradnja autoputa koji bi bio izgrađ 30 metara iznad zemlje preko Izraela, a kako bi povezao izoliranu Gazu i Zapadnu obalu. Kina bi platila 50 posto troškova izgradnje autoputa; Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i EU platile bi po 10 posto.
 5. Zemlje koje podupiru
  Zemlje koje će financijski podržati provedbu ovog sporazuma su: Sjedinjene Države, Europska unija i zaljevske zemlje koje proizvode naftu. Zemlje koje podupiru osigurat će proračun od 30 milijardi dolara tokom pet godina za nacionalne projekte za novu Palestinu. (Trošak evakuacije izoliranih naselja i njihovog položaja u blokovima naselja odnosit će se na Izrael).
 6. Podjela na zemlje koje podupiru
  A. SAD 20%
  B. EU 10%
  C. Zemlje zaljeva koje proizvode naftu – 70% – bit će podijeljene prema proizvodnji nafte.
  D. Najveći dio opterećenja za zemlje koje proizvode naftu je zato što će one biti glavni korisnici ovog sporazuma.
 7. Vojska
  Nova Palestina više neće moći formirati vojsku. Jedino oružje bilo bi lako naoružanje koje drži policija. Izrael će potpisati odbrambeni sporazum s novom Palestinom u kojem će Izrael jamčiti novoj Palestini od svake vanjske agresije, a Nova Palestina će platiti Izraelu za tu zaštitu. Trošak ove uplate bit će riješen u pregovorima između stranaka, uz posredovanje zemalja koje pružaju potporu.
 8. Vremenski rokovi i faze izvršenja
  Nakon potpisivanja ugovora:
  A. Hamas će položiti sve svoje oružje, uključujući i osobno oružje .
  B. Članovi Hamasa, uključujući i vođe, nastavit će primati plaće iz zemalja koje im pružaju pomoć sve do uspostave vlade.
  C. Sve granice Gaze će biti otvorene za prolazak roba i radnika u Izrael i Egipat kao što su danas s Judejom i Samarijom i morem.
  D. Za godinu dana održat će se demokratski izbori i vlada će biti izabrana, a svaki palestinski građanin moći će se kandidirati na izborima.
  E. Godinu dana nakon izbora i uspostave vlade, zatvorenici će biti pušteni postupno kroz tri godine.
  F. U roku od pet godina bit će uspostavljena morska luka i zračna luka u novoj Palestini, a do tada će se koristiti zračna luka u Izraelu i morske luke u Izraelu.
  G. Granice između nove Palestine i Izraela bit će otvorene za prolazak građana i dobara kao što je to slučaj s prijateljskim zemljama.
 9. Jordanska dolina
  A. Jordanska dolina ostat će u rukama Izraela kakva je danas.
  B. Cesta 90 pretvorit će se u cestu s četiri trake.
  C. Izrael će objaviti natječaj za popločavanje ceste.
  D. Dati će dva prijelaza od ‘Nove Palestine’ do Jordana, a ti će prijelazi biti pod kontrolom ‘Nove Palestine’.
 10. Odgovornost
  A. Ako se Hamas i druge frakcije usprotive ovom sporazumu, SAD će otkazati svu svoju financijsku potporu Palestincima i osigurati da im niti jedna zemlja u svijetu ne prenosi novac.
  B. Ako se PLO složi s uvjetima ovog sporazuma, a Hamas ili islamski džihad se ne slažu, čelnici Hamasa i Islamskog džihada bit će odgovorni, a u drugom krugu nasilja između Izraela i Hamasa, SAD će podržati Izrael da osobno ošteti Hamas i vođe islamskog džihada. Nezamislivo je da skupina od nekoliko desetaka određuje živote milijuna ljudi)
  C. Ako se Izrael protivi ovom sporazumu, ekonomska potpora Izraelu će prestati.

  Mediji su pokušali dobiti komentar Bijele kuće na detaljni plan koji je proširen društvenim mrežama. Visoki dužnosnik Bijele kuće izjavio je u odgovoru: “Nećemo odgovoriti na još jedno špekulativno izvješće koje je netačno i ne pomaže.” Koliko je tekst ovog ‘javnog sporazuma’ kompatibilan za originalom, saznat ćemo kroz nekoliko sedmica kada će Jared Kushner i zvanično objaviti svoj ‘Sporazum stoljeća’.
   

(Global CIR/Israelhayom)

Objavljeno u:

Komentiraj