IRAN ODUSTAJE OD NEKIH DIJELOVA NUKLEARNOG SPORAZUMA! Rohani postavio ultimatum od 60 dana, Netanyahu poručuje da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje

Iran je u srijedu objavio da odustaje od nekih obaveza koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015., godinu dana nakon što je iz njega izašao Washington, javljaju agencije.

Slikovni rezultat za rohani netanyahu

Predsjednik Hasan Rohani o tome je izvijestio veleposlanike velikih sila koje su još uvijek dio tog sporazuma, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije. Nije pojasnio koje će obveze Iran prestati provoditi, ali je ministar vanjskih poslova Džavad Zarif ranije rekao da će Rohani izvijestiti pet zemalja o pojedinostima svog plana.

Ultimatum iz Teherana

Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je pak da će Iran prestati ograničavati rezerve teške vode i obogaćivanja uranija, na što se obvezao u sporazumu. Rohani je u govoru na nacionalnoj televiziji rekao da tih pet zemalja ima 60 dana da provedu svoje obveze, “posebno u naftnom i bankarskom sektoru”, inače će Iran prestati provoditi i druge obveze.

Cilj sporazuma iz 2015. bio je smanjiti iranske nuklearne ambicije u zamjenu za ublažanje sankcija, ali iransko-američke napetosti narasle su otkad se Washington povukao iz dogovora. Iranska ekonomija otad je teško pogođena američkim sankcijama na njezin naftni i financijski sektor. Zarif je naglasio da plan o odustajanju od provođenja dijela obveza ne znači da se Iran povlači iz sporazuma.

“Daljnje akcije Irana bit će u potpunosti unutar nuklearnog sporazuma, iz kojeg se Islamska Republika neće povući”, kazao je Zarif.

“Europska unija i drugi nisu imali snage oduprijeti se pritisku SAD-a, stoga Iran neće više provoditi neke od svojih dobroljnih obveza”, dodao je.

Izrael neće dozvoliti Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja

Izrael neće dozvoliti Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja, poručio je danas izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon što je Teheran najavio da će prestati da se pridržava određenih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Čuo sam jutros da Iran namjerava da nastavi svoj nuklearni program. Nećemo dozvoliti Iranu da dođe do nuklearnog oružja”, rekao je Netanyahu u govoru povodom Dana sjećanja na pale vojnike.

“Nastavit ćemo da se borimo protiv onih koji hoće da nas ubiju”, poručio je on, prenosi Rojters.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj