IZETBEGOVIĆ I DŽAFEROVIĆ ČESTITALI GRAĐANIMA 9. MAJ! Pobjeda nad fašističkom ideologijom predstavlja ugaoni kamen moderne Evrope na kojem počiva Evropska unija

Lider stranke SDA i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović čestitao je građanima Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana. Čestitkama se pridružio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ugaoni kamen EU

Na današnji dan sjećamo se velike pobjede savezničkih armija nad silama fašizma u ratu za oslobođenje Evrope. Pobjeda nad fašističkom ideologijom, koja je dijelila ljude na osnovu rase i etničke pripadnosti, predstavlja ugaoni kamen moderne Evrope na kojem počiva Evropska unija čije je osnivanje započeto upravo na današnji dan 1950. deklaracijom Roberta Schumanna.

Fašizam je 9. maja 1945. vojno poražen, ali u različitim svojim oblicima ta morbidna ideologija je ostala egzistirati, čemu smo najbolje svjedočili mi u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995.

Agresija i genocid po prvi put na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, počinjeni su upravo u Bosni i Hercegovini. Armija BiH, kao istinska antifašistička vojna snaga, branila je BiH od podjele i njen narod od genocida. Zato je izuzetna simbolika sadržana u činjenici da je 9. maj istovremeno i Dan zlatnih ljiljana, najboljih sinova Bosne i Hercegovine.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 9. maj, dan koji nosi višestruku simboliku, uz poruku da nastavimo graditi i jačati našu jedinu domovinu, kao državu ravnopravnih ljudi čija je budućnost u pridruživanju euroatlantskoj zajednici sigurnosti i prosperiteta, stoji u Izetbegovićevoj poruci.

Džaferović čestitao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je građanima Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

– Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života utemeljenog na toleranciji i jedinstvu različitosti. To su vrijednosti moderne Evrope, nastale nakon pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

Evropski narodi su zajedničkom borbom, uz pomoć saveznika i s Istoka i sa Zapada, na današnji dan 1945. godine konačno nadvladali sile nacizma i fašizma.

Pet godina kasnije, na isti dan francuski ministar Robert Schumann je obznanio viziju suradnje u interesu mira kao alternativu sukobima. Time je utemeljen princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad, a njezine narode opredijelio za suradnju i trajni mir.

Dan pobjede i Dan Evrope slavimo kao pobjedu civilizacije nad necivilizacijom, pobjedu mira nad sukobima, slobode nad neslobodom i zajedništva nad podjelama.

Iste vrijednosti slavimo i obilježavajući Dan zlatnih ljiljana. Danas se prisjećamo najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su odbranili njenu opstojnost i cjelovitost, istodobno braneći bosanskohercegovačke, ali i vrijednosti moderne Evrope utemeljene na pobjedi nad fašizmom i nacizmom, na zajedništvu i miru – navodi se u čestitki člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj