NOVI IZAZOV ZA POPULARNOG ENKIJA! Čuveni francuski autor stripa Enes Bilalović član glavnog žirija 72. Festivala u Cannesu

Enki Bilal, čuveni galski autor stripa koji potpisuje ogroman uspjeh novim albumima “Bug” I i II, također je i član glavnog žirija koji će ocjenjivati dugometražne filmove na predstojećem  72. izdanju Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu, koji se održava od 14. do 25. svibnja.

Slikar, cineast, ilustrator, dekorater i teatarski reditelj koji je snimio i pet filmskih ostvarenja, ce uz meksikanskog predsjednika Alejandra Gonzalesa Inarritu, Robin Campillo, Kelly Reicharda, Elle Fanninga, Yorgosa Lanthinosa, Alice Rorhwacher, odlučivati o sljedecem dobitniku ili dobitnici Zlatne palme, najznačajnijeg priznanja najpoznatije i najprivlačnije smotre svjetske sedme umjetnosti.

Ugodno iznenađenje

-Bio sam ugodno zateknut prijedlogom glavnog delegata manifestacije  Thierryja Frémauxa, budući da sam atipičan i nisam cineast  “puno radno vrijeme”. Ipak dopada mi se transverzalnost jer me gura izvan crtanja, pravo prema sceni ili filmu. Stvarati znači prihvatiti sve sredine i načine izražavanja, kazao je svestrani umjetnik.

Piše: Džana Mujadžić

I sa 67 godina, rođeni Beograđanin iz četveročlane obitelji Ljubušaka Adema Bilalovića, nekadašnjeg zvaničnog Titovog krojača, Enes odavno nazvan Enki, u svom velikom ateljeu smještenom u srcu Pariza- četvrti Les Halles, često gleda tv serije, blockbustere, ali i autorska ostvarenja.

Tehnologija vlada, ali je neophodno sačuvati prisebnost

 On koji vec četiri desetljeća “vedri i oblači” na prevtljivom nebu francuskog, ali i frankofonskog crtanog romana, u novom albumu “Bug” je zamislio svjetski informatički kvar, junaka sa Marsa te živu uniiverzalnu memoriju u kojoj se nalazi životinjica – bug.

-Tehnologija vlada, ali je neophodno sačuvati prisebnost, ne plašiti se i ne biti protiv. Bolje je sve novine prihvatiti i prisvojiti. Moja generacija nije upozorila svoju djecu sa opasnostima, niti ih je obezbjedila od njih. Budimo optimisti i nadajmo se kako će naši unuci biti oprezniji.

Bug nema sretan završetak,  ali posjeduje osobno ismijavanje, prihvatljivije od cinizma.

 Umjetnik je ubijeđen kako će cijelo trajanje festivala biti primoran nositi smoking, koji namjerava unajmiti u Cannesu.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj