ODRŽAN SAMIT EVROPSKIH LIDERA U RUMUNIJI! Merkel poručila: Svijet ne spava, moramo biti inovativni, snažni i ujedinjeni!

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas u rumunskom gradu Sibiu, gdje se održava neformalni samit evropskih lidera, da Evropska unija (EU) treba biti inovativna, snažna i ujedinjena. U Sibiu su se okupili evropski lideri, izuzev britanske premijerke Therese May, a kako bi razmotrili budućnost Unije nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

Izbori od posebne važnosti

Merkel je izjavila da će na samitu biti razmotren strateški plan za budućnost EU i da će unatoč političkim razlikama biti prihvaćena deklaracija kojom se naglašava važnost zajedničkog pokreta za zaštitu mira i prosperiteta. Govoreći o tome da bi EU trebala podići glas o vlastitim vrijednostima, njemačka kancelarka je kazala da “svijet ne spava”.  “Moramo biti inovativni, snažni i ujedinjeni. Danas ćemo se zalagati za to”, poručila je Merkel. 

Predsjednici 21 evropske države zajedno su pozvali građane na nadolazeće izbore za Evropski parlament, istaknuvši kako su oni od posebne važnosti za Evropu suočenu s izazovima.

“Našoj ujedinjenoj Evropi potreban je snažan glas svih naroda. Zato vas pozivamo da iskoristite svoje pravo glasa. Na ovim izborima odlučujemo o našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti“, poručili su potpisnici poziva – predsjednici Bugarske, Češke, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Kipra, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Austrije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Finske.

Čelnici u zajedničkom pozivu za Evropu uoči evropskih izbora u maju 2019. godine navode kako je integracija Evrope pridonijela stvaranju stoljetne nade za mir u Evropi, nakon što su neobuzdani nacionalizam i druge ekstremne ideologije Evropu dovele do barbarstva dva svjetska rata.

Suočavanje s golemim izazovima

“Do danas ne možemo i ne smijemo uzimati mir i slobodu, boljitak i blagostanje zdravo za gotovo. Neophodno je da se svi aktivno uključimo u ostvarenje velike zamisli o mirnoj i integriranoj Evropi.”

Stoga predsjednici ističu kako su izbori 2019. godine od posebne važnosti i poručuju evropskim građanima kako oni “odlučuju o putu koji će Evropska unija slijediti”.

U pozivu se naglašava kako su se evropski narodi svojom slobodnom voljom ujedinili u Uniju, temeljenoj na načelima slobode, jednakosti, solidarnosti, demokratije, pravde i odanosti unutar i između njenih članica te da je taj savez bez presedana u historiji Evrope.

No, predsjednici su upozorili kako se EU u ovim mjesecima “više nego ikada prije” suočava s golemim izazovima.

“Po prvi put od početka evropskih integracija spominje se povlačenje jednog ili više integracijskih koraka, poput slobode kretanja ili ukidanja zajedničkih institucija. Po prvi put jedna država članica namjerava napustiti Uniju. Istovremeno, drugi pozivaju na veću integraciju u EU ili eurozoni, ili na Evropu s više brzina.”

Unija utemeljena na slobodi i jednakosti

Čelnici ističu kako se stavovi o tim pitanjima razlikuju među evropskim građanima, vladama i predsjednicima, no da se svi slažu kako su “evropska integracija i jedinstvo ključni i da žele nastaviti s Evropom kao Unijom”.

“Samo snažna zajednica moći će se suočavati s globalnim izazovima našeg vremena. Posljedice klimatskih promjena, terorizma, ekonomske globalizacije i migracija ne prestaju na nacionalnim granicama”, piše u pozivu.

U pozivu se zaključuje kako je “Evropa u stanju podnijeti vrlo široki raspon mišljenja i ideja, no da je sigurno kako ne smije biti povratka na onu Evropu u kojoj zemlje više nisu ravnopravni partneri, već protivnici”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj