PREDSJEDNIŠTVO BiH NA SAMITU U TIRANI! Meta nakon sastanka sa Dodikom i Džaferovićem: Čeka nas izvrsna budućnost, otvoriti ambasade u BiH i Albaniji

Albanski predsjednik Ilir Meta sastao se sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Meta sa članovima Predsjedništva BiH: Otvoriti ambasade u BiH i Albaniji

“Njihovo prisustvo na samitu Brdo-Brijuni u Tirani, vrijedan je doprinos regionu orijentisanom ka evropskim vijrednostima. Izrazili smo želju da otvorimo ambasade u naše dve zemlje. Uvjeren sam u izvrsnu budućnost odnosa između Albanije i Bosne i Hercegovine”, napisao je Meta na društvenim mrežama nakon sastanka.

Meta se, kao domaćin samita Procesa Brdo-Briju, ranije sastao i sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Slovenije Boruta Pahora na samitu će učestvovati predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i odlazeći predsjednik Severne Makedonije Đorđe Ivanov.

Na samit su pozvani i predsjednik Poljske Andrej Duda i visoki predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini.

Pred sutrašnji samit,  Meta će organizovati večeru dobrodošlice liderima učesnicima samita. Na kraju samita u Tirani, lideri učesnici će usvojiti dokument sa zaključcima sastanka.

Proces Brdo-Brijuni je regionalna inicijativa uspostavljena 2010. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj