SOCIJALDEMOKRATSKI POKRET PROMIJENIO IME, ZAKAZAN NOVI SASTANAK! U SDP-u BiH već napravljen spisak za čistku nepodobnih partijskih drugova

Prvi sastanak Socijaldemokratskog pokreta odnosno Pokreta socijalne pravde i demokratije, okončan je danas u Sarajevu, a neki od zaključaka su novo ime i sama priroda, odnosno suština ideje pokreta.

Ivo Komšić, predsjedavajući Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, odnosno na današnjem sastanku preimenovanog u Pokret socijalne pravde i demokratije, kazao je da je krajnji cilj pokreta ujedinjenje ljevice.

Mi smo završili sastanak Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta. Prihvatili smo dokumente ranije poslate. Dokument je bio pod nazivom Socijalemokratski pokret. Zakazali skupštinu početkom juna i pripremili prijedlog. Zadržali smo se na raspravi oko samog imena. Mi smo htjeli ostaviti mogućnost da imenom otvorimo fragmentaciju pokreta. Promijenili smo radni naslov koji je predložen. Nazvali smo ga Pokret socijalne pravde i demokratije“, kazao je Komšić.

Poručio je da nije riječ o osnivanju političke organizacije, već isključivo pokreta.

Ovdje imamo lica koja ne mogu biti članovi političkih organizacija. Siguran sam da stranke neće praviti probleme ljudima koji su dio pokreta. Ovoj državi treba socijalna pravda i demokratija. To ne treba puno objašnjavati. Mi želimo napraviti državu socijalne pravde i demokratije. Drukčije se ne možemo suprotstaviti nacionalističkim strankama. Procesi ujedinjenja stranaka stoje četiri godine. Naš krajnji cilj je ujedinjenje stranaka ljevice”, podcrtao je on.

Podsjećamo, na sastanku su prisustvovali i Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, Lamija Tanović i drugi. Tanović je napustila susret rekavši kako je prevarena i da ne želi učestvovati u procestu stvaranja pokreta.

Komšić je nakon sastanka novinarima kazao da je pokušao učestvovati u cijelom projektu kako bi se grupisali ljudi koji zagovaraju istu ideju. Pozivu su se odazvali i Milan Dunović, Adil Kulenović, Mirsad Đonlagić, Alma Kratina, Nihad Čolpa, Esad Zgodić i Sifet Podžić. Osman Topčagić, jedan od učesnika, je također napustio sastanak.

Pripremljena čistka

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP) jučer je održalo sjednicu na kojoj je doneseno niz odluka i zaključaka, a koje u zvaničnom stranačkom saopćenju nisu spomenute. Nakon sjednice SDP je saopćio tek da su “predočene pripreme za sjednicu Glavnog odbora SDP-a BiH, koja će biti održana 11. maja u Jablanici, kao i pripreme za šesti redovni Kongres”.  Međutim, ono što se krije iza te rečenice je zapravo i poduži spisak istaknutih članova partije kojima prijeti isljučenje. 

Na spisku za izbacivanje iz SDP-a tako su se našli bivši predsjednik Zlatko Lagumdžija, potpredsjednik SDP-a Miro Lazović, te istaknuti članovi stranke i političkog života u BiH Ivo Komšić i Emir Zlatar, Zoran Blagojević…  Ukratko, svi članovi SDP-a čije ime se vezuje za osnivanje Socijaldemokratskog pokreta, projekta najavljenog kao nevladina organizacija, odnosno neka vrsta organizacije koja bi radila na okupljanju i okrupnjavanju lijevih političkih stranaka i ideja. Inicijatori su ranije saopćili javnosti kako se tu ne radi o osnivanju nove političke partije, nego da su u ovu organizaciju dobrodošli svi koji baštine lijevu političku ideju, radilo se o postojećim strankama ili individuama koje djeluju u javnom, političkom i akademskom životu. Međutim, u Predsjedništvu SDP-a su odlučili nastaviti s izbacivanjem iz stranke svih čije se mišljenje po raznim pitanjima u potpunosti ne podudara sa stavovima aktuelnog stranačkog rukovodstva. 

Izbacivanje iz SDP-a svih koji učestvuju u priči o Socijaldemokratskom pokretu na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke, prema informacijama Faktora, predložio je Jasmin Imamović, predsjednik tuzlanskog SDP-a i gradonačelnik Tuzle. S tim da je tražio da se iz članstva SDP-a odmah isključe svi koji su u inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta. Takvu ideju je na sjednici odmah podržao i Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, dok je Nermin Nikšić, predsjednik stranke, insistirao da se cijela procedura u vezi s isključenjem članova stranke završi preko Glavnog odbora. Na kraju je donesen zaključak da se ovo pitanje nađe na sjednici Glavnog odbora 11. maja. 

Ime Svetozara Pudarića također se trebalo naći na spisku članova koji će biti isključeni iz SDP-a, ali su se na jučerašnjoj sjednici sjetili da je on ipak kandidat za predsjednika stranke, zajedno sa Edinom Delićem i Nerminom Nikšićem, pa su odlučili da ne bi bilo prikladno to raditi u ovom momentu. Pudarić je ostavljen na čekanju do narednog kruga za izbacivanje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj