ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE: EU odbacuje ‘ultimatume’ Irana u vezi sa nuklearnim sporazumom

Evropska unija  je odbacila bilo kakve “ultimatume” Irana u vezi sa nuklearnim sporazumom, navodi se u zajedničkom saopštenju EU, Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

“Sa velikom zabrinutošću primamo izjavu Irana o njegovim obavezama u okviru JCPoA (Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja)”,  navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja snažno apeliraju na Iran da nastavi provoditi svoje obaveze u okviru JCPoA u potpunosti kao što je to činio do sada, te da se suzdrži od bilo kakvih daljih koraka.

Iran je u srijedu saopštio da planira prekinuti “neke obaveze” iz nuklearnog sporazuma, također poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPoA), koji je potpisan 2015. sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Kinom, Rusijom i Njemačkom. Teheran je pristao da ograniči razvoj svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma u maju 2018. godine. Na godišnjicu povlačenja SAD-a iz sporazuma, Trump je uveo nove sankcije za iranske sektore željeza, čelika, aluminija i bakra, koji iznose 10 posto iranske izvozne ekonomije .

“Žalimo zbog ponovnog nametanja sankcija od strane Sjedinjenih Država nakon njihovog povlačenja iz sporazuma”, navodi se u saopštenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj