ZAKLJUČCI SAMITA U TIRANI: Sva otvorena pitanja će biti riješena mirnim putem

U zajedničkim zaključcima lidera samita Procesa Brdo-Brioni, završenog danas u Tirani, konstatovano je da je dosadašnji napredak u regionu doprinio konsolidaciji demokratije, mira, sigurnosti, stabilnosti i povećanju regionalne saradnje.

Slikovni rezultat za BRDO BRIJUNI TIRANA

Po okončanju samita Brdo-Brioni Predsjedništvo Albanije objavilo je zaključke u kojima se poručuje da će zemlje regiona nastaviti dijalog u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja mirnim putem.

“Pozdravili smo nedavni Prespanski sporazum i zaključili da takav primjer otvara put za jačanje evropskih i evroatlantskih odnosa s regionom zapadnog Balkana. Prihvatili smo da je ovaj pozitivni trenutak izazvao novi sinergistički optimizam u regionu, imajući u vidu njegove evropske i evroatlantske perspektive, kao ključni strateški cilj“, navodi se u zaključcima lidera učesnika.

Oni su, također, naglasili značaj proširenja Evropske unije na zapadnom Balkanu za jačanje demokratije, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava u regionu te rješavanje bilateralnih pitanja.

“Podržavamo stav Evropske unije da je jedan od uslova za članstvo zemlje koja želi da se pridruži, rješavanje još uvijek otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima. Aktivno ćemo nastojati da nastavimo dijalog i izgradnju povjerenja u regionu koji predstavljamo. Sva otvorena pitanja će biti riješena mirnim putem, u duhu međusobne saradnje“, navodi se dalje u zaključcima samita.

Lideri učesnici samita u Tirani su pozvali Evropsku uniju (EU) da razmotri njenu ekspanziju na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičke važnosti, imajući u vidu da je puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan faktor za ukupnu evropsku stabilnost.

Na samitu organizovanom pod patronatom predsjednika Albanije Ilira Mete, učestvovali su predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Dijelu samita su prisustvovali i predsjednik Poljske Andrzej Duda i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini. Odlazeći predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov nije došao na samit, ali je poslao pisanu poruku.

Proces Brdo-Brijuni je regionalna inicijativa uspostavljena 2010. godine, a kako je dogovoreno nakon Tirane, naredni samit će bit će organizovan u Sloveniji krajem ove godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj