RODITELJI VEGANSKOM DIJETOM GOTOVO UNIŠTILI ŽIVOT BEBI: Bila je ekstremno pothranjena, nije imala zube, nije mogla ni puzati…

Zbog toga što su vlastito dijete hranili ekstremnom veganskom prehranom, jedan australski par, 35-godišnji tata i 32-godišnja mama, sada je pred mogućom kaznom zatvora. Naime, kako piše Daily Mail, na sudu u Sidneyu pokazane su strašne fotografije iznimno pothranjene djevojčice na intenzivnoj njezi koja je prvi put dovedena u bolnicu nakon što je s 19 mjeseci starosti doživjela napad. Djevojčica, koja sada ima tri godine, izgledala je ‘kao da je živjela u nekoj zemlji Trećeg svijeta’.

Pojedinosti o zanemarivanju djeteta otkrivene su na Okružnom sudu Downing Centra u četvrtak tijekom saslušanja. U to vrijeme nije imala zube, nije mogla ustati, puzati, a kamoli igrati se s igračkama. Imala je vokabular od svega oko dvadeset riječi, težila je manje od pet kilograma i izgledala je kao da je stara tri mjeseca.

Dijete, koje se hranilo prehranom baziranom na zobi i rižinom mlijeku, bilo je bespomoćno i nesposobno da se zaštiti od svojih roditelja te je razvilo rahitis i degenerativne bolesti kostiju uzrokovane nedostatkom vitalnih hranjivih tvari. Djevojčica je imala i frakture na cijelom svom sićušnom tijelu, a kosti su joj bile toliko lomljive da su liječnici vjerovali da ih se moglo slomiti “normalnim rukovanjem”. Nakon istrage o medicinskoj anamnezi djevojčice, liječnici su otkrili da nije cijepljena, da nakon rođenja nije bila na kontrolnim pregledima te da nema ni rodni list, ni broj zdravstvenog osiguranika.

Oporavlja se, ali je pretila

Naposljetku su je udomili rođaci u drugoj državi s njezinom dvojicom braće, koji su u to vrijeme imali četiri i šest godina. Njezin udomitelj tvrdi da je djevojčica napredovala, ali da je sada pretila te kako se čini kao da “sprema kalorije” u slučaju da ih bude trebala u budućnosti. Prema tvrdnjama udomitelja, već na prvi pogled  izgleda drukčije od druge djece.

Roditelji djevojčice mogli bi dobiti do pet godina zatvora zbog trajnog zanemarivanja. Otac, koji se razveo od majke nakon uhićenja, opisao je majku kao glavnog staratelja djeteta te je rekao da je ona određivala njezinu prehranu. Majka, koja tvrdi da je bila depresivna nakon rođenja kćeri, kaže da je djevojčica bila dobro čuvana osim u slučaju prehrane. Izgubila je skrbništvo nad troje svoje djece, priznala je pogrešku i sada se duboko kaje.

Sutkinja Sarah Huggett istaknula je da je otac propustio primijetiti da njegova kći ne može hodati i govoriti te je odbila prihvatiti njegove tvrdnje da je radio onako kako je diktirala njegova partnerica. “Nije učinio ništa… Mogao je dijete odvesti liječniku”, dodala je. Susjedi su rekli policiji da su vidjeli samo stariju braću kako se igraju u dvorištu, a nisu ni znali da par ima treće dijete.

Ektremne mjere prehrane

Majka je ispričala kako je njezina cijela obitelj slijedila vegansku prehranu te je detaljno opisala ekstremne mjere prehrane koje su dovele do nesretnog stanja djevojčice. Rekla je kako bi njezina kći ujutro uglavnom dobila jednu šalicu zobi s rižinim mlijekom i pola banane te za ručak komad tosta s džemom ili maslacem od kikirikija.

Za večeru je rekla da bi joj ponudila tofu, rižu ili krumpire. Međutim, rekla je i da je djevojčica, koju je također jednom dnevno dojila, bila izbirljiva pa bi znala pojesti samo zob. Dijete bi ponekad za užinu dobilo zalogaj voća ili dvije grožđice. Zbog takve ekstremne dijete, djevojčica je imala problem s ozbiljnim nedostacima hranjivih tvari, uključujući nedostatak kalcija, fosfata, vitamina B12, vitamina A, željeza i cinka. Razina vitamina D je bila nemjerljiva, a nedostatak tog vitamina može uzrokovati bolest kostiju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj