SJEDINJENE DRŽAVE I VELIKA BRITANIJA PODRŽALE PRESUDU CRNOGORSKOG SUDA! Mandić: Pozivamo Vučića i Dodika da prekinu komunikaciju sa Đukanovićem, ne pristajemo na hapšenje, spremni smo da položimo glave!

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je zajedno sa kolegom Milanom Kneževićem danas osuđen na pet godina zatvora za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, kazao je da je očekivao ovakvu presudu, ali jasno poručuje – na hapšenje ne pristaje.

“Glavu gore. Sve što se danas desilo mi smo najavljivali narednih dana. Samo je došlo do jedne male izmjere. Braća Đukanović su htjela danas da nas uhapse. Oni više nisu naši politički protivnici, oni su naši krvnici”, kazao je Mandić.

Zbog toga što su lideri DF-a, kako je istakao, bili spremni da “polože svoje glave” u slučaju hapšenja, sudija Suzana Mugoša je odustala od određivanja pritvora.

“Želim da svim pristalicama kažem da ćemo izdržati i boriti se i da imamo konkretne namjere i planove. Mi smo spremni da se u odnosu na krvnike odnosimo onako kako su se odnosili naši preci. Spremni smo da se borimo, da položimo glave u toj borbi. Mogu oni da iznenade i mene i Kneževića, da nas ubiju, uhapse…Mi ne prihvatamo nikakva hapšenja, ne pomjeramo se ni za milimetar”, poručio je Mandić.

Na pitanje koji su im naredni planovi, Mandić je kazao da su imali razrađen model djelovanja u slučaju da danas budu uhapšeni, ali pošto nisu, dalje pravne korake će preuzeti njihovi advokati, a rukovodstvo ovog političkog saveza će o cijelom slučaju raspravljati večeras na sastanku.

“Javljali su nam se dobrovoljci koji su kazali da su spremni svašta da urade za nas. Ja sam im zahvalio i kazao da ne treba ništa. Mi imamo razrađene planove. Znamo da je ovo politička borba i svi moramo biti svjesni posljedica koje dolaze”, istakao je Mandić.

On je pozvao Vladu Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića da prekine komunikaciju sa predsjednikom Milom Đukanovićem.

“Očekujemo to i od Milorada Dodika jer je Ðukanović krvnik srpskog naroda. Očekujemo od naših sunarodnika i srpskih političara solidarnost”, kazao je Mandić.

Knežević je ponovio da se presuda odavno nalazila u fioci, a ukoliko se bilo šta desi njemu, Mandiću ili njihovim porodicama, glavni krivac za to će biti Đukanović.

“Presudu je mogao i da pročita Saša Sinđelić i Paja Velimirović umjesto Suzane Mugoše. Ono danas što je saopšteno u Višem sudu, u stvari je saopšteno u Dobroti. Što se tiče Mandiča i mene mogu da ubace u onu mašinu kojom je Duško Knežević prao veš Mila Đukanovića na egzotičnim lokacijama”, kazao je Knežević, dodajući da, iako je presuda čitana šest sati, dokazi za nju ne postoje.

On očekuje od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, “kad završi koncert u Budvi”, da saopšti da li je ovo presuda kompletnom srpskom narodu u Crnoj Gori.

“Sljedeći put kad dođe u Crnu Goru neka pjeva Ivanova korita”, poručio je Knežević.

Prema riječima lidera PzP-a Nebojše Medojevića, današnjom presudom je udareno na temelje stabilnosti Crne Gore.

“Da je ovo bio krivično-pravni postupak u pravom smislu te riječi, onda bih i ja morao biti osuđen minimum na pet godina, jer sam mnogo više bio u komunikaciji sa Aronom Šavivom, ali zbog toga što sam ja Crnogorac i pristalica NATO-a, ja sam vrlo tempirano izostavljen iz procesa. Ova presuda može da izazove etničke sukobe. Onaj ko želi mir i stabilnost mora da osudi ovu presudu”, poručio je Medojević.

Podgorički Viši sud proglasio je krivim sve optužene za pokušaj terorizma i državnog udara na dan izbora 2016. godine.

Mandić i Milan Knežević, osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je najveća kazna izrečena ruskim državljanima, Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su osuđeni na 15 i 12 godina zatvora.

Presuda je prvostepena, optuženi će imati pravo žalbe.

Podrška ambasada sudu

Ambasade SAD-a i Velike Britanije pozdravile su presudu optuženima u slučaju “Državni udar”, koju je danas izrekao Viši sud u Podgorici.

Iz Ambasade SAD je poručeno da je ova presuda od historijskog značaja za vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Sud je proglasio 14 ljudi krivima za neuspjeli državni udar, uključujući i dva zvaničnika ruskog GRU-a. Transparentno i otvoreno suđenje je bitan korak napred za vladavinu prava koje šalje snažnu poruku o nedopustljivosti pokušaja da se podrije demokratija”, navedeno je na zvaničnom tviteru američke ambasade.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je da je presuda dvojici ruskih obaveštajnih oficira, zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju.

“Rusija je velika zemlja i mora postojati bolji put od ovog”, naveo je Hant, a na svom tviteru, prenijela je Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj