U IRAKU VEĆ 50.000 AMERIČKIH VOJNIKA! Mediji: Rat na Bliskom istoku bi mogao izbiti iznenada?

Senator Marco Rubio, član Odbora za Oružane snage američkog Senata, objavio je na Twitteru da se u Iraku nalazi 50.000 američkih vojnika.

“U Iraku postoje šiitske milicije, od kojih su najpoznatije Kata’ib Hezbollah i Asaib Ahl al-Haq, koje trenira, obučava i kojima zapovijeda iranska Revolucionarna garda”, tvitao je on u četvrtak.

“Ako te frakcije napadnu naših 50.000 vojnika ili naše objekte u Iraku, to treba smatrati direktnim napadom Irana, koji zahtijeva i odgovor”, dodao je Rubio.

‘Milicije trenira i naoružava Iran’

Ured iračkog premijera Adila Abdul-Mahdija nedavno je objavio dokument koji pokazuje da se u Iraku nalazi oko 9.000 vojnika koalicijskih snaga, među kojima je oko 6.000 američkih vojnika, te da je njihova misija usmjerena na obuku, savjetovanje i zračnu podršku.

U izvještaju koji je prije dva dana objavio američki list The New York Timesspominje se da u Iraku gotovo 30 milicija djeluje u sastavu većinski šiitskih Jedinica narodne mobilizacije (službeno priznatih u Iraku), s najmanje 125.000 aktivnih boraca.

U izvještaju se ističe da je određeni broj ovih milicija trenirao i naoružao Iran.

Rat na Bliskom istoku bi mogao izbiti iznenada

David Gardner, kolumnista lista Financial Times, upozorava na rizik izbijanja “iznenadnog rata” na Bliskom istoku.

U članku koji je objavio britanski list Gardner kaže kako na Bliskom istoku postoji mnogo “opasnih aktivnih elemenata” i mnogo “neumjerenih aktera” koji vjeruju u operativno djelovanje, kao što su američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, državni sekretar Mike Pompeo, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ruski predsjednik Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i komandant iranske Revolucionarne garde Qasem Soleimani.

Pored toga, u SAD-u se nalazi i “nepredvidivi” predsjednik Donald Tramp.

Gardner dodaje kako je s grupom političara poput gore navedenih sasvim logično očekivati “nezgode, jer se neki ratovi mogu i događaju slučajno”.

Rizični i radikalni Benjamin Netanyahu

Također kaže kako je jedan od faktora rizika na Bliskom istoku Izrael, koji se, pod vodstvom “radikalnog” Netanyahua, smatra predvodnikom poteza protiv Irana.

U ovoj “mračnoj slici” postoje i drugi akteri, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji podržavaju kurdske milicije u Siriji.

Ove dvije države, smatra autor, čine to s namjerom da potkopaju Iran i Tursku, dvije države koje se konfrontiraju sa svojim kurdskim manjinama.

Međutim, zaljevske države pod vodstvom Saudijske Arabije zabrinute su da se ne ponovi greška koju je Rijad napravio izbjegavanjem diplomatskih kontakata sa šiitskom većinom u Iraku, dopuštajući time Iranu da zauzme njegovo mjesto.   

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj