KADA JE ČULA PRVI EZAN, ODLUČILA GA JE VRATITI GDJE PRIPADA! Fočanka srpske nacionalnosti 27 godina čuvala Kur‘an iz srušene Aladže

Primjerak časnog Kur’ana danas je vraćen fočanskom džematu i Aladža džamiji, pored koje je nakon njenog rušenja Božiju knjigu pronašla Fočanka srpske nacionalnosti. Čuvala ju je punih 27 godina, a dan nakon otvaranja obnovljene džamije Kur’an je ostavila trgovcu u Goraždu Mensuru Kadriću, uz molbu ga vrati ljudima kojima i pripada.

Slikovni rezultat za Fočanka srpske nacionalnosti 27 godina čuvala Kur‘an iz srušene Aladže

Božija knjiga

Nakon klanjanja prvog džuma-namaza Kadrić je svetu knjigu predao fočanskom imamu, čime je, kako ističe, ispunio svoju dužost. Ni danas nije mogao sakriti emocije s kojima se borio od momenta kada ga je Fočanka zadužila.

– Ja sam svoj dug ispunio jer me je gospođa pravoslavne vjeroispovijesti zadužila da Kur’an vratim onima kojima pripada, što sam danas učinio. Drago mi je i laknulo mi je. Vratio sam ga medžlisu i džematu kojima pripada, jer ova Božija knjiga pripada Foči i Fočacima – kazao je Kadrić.

Prisjetio se dana kada je Fočanka, koja zbog sigurnosti nije željela otkriti identitet, ušla u trgovinu u naselju Džindići, između Foče i Goražda.

– Kada sam ostao sam u radnji pitala me je da li sam vjernik i ja sam odgovorio da jesam. Nakon toga mi je ispričala da je pronašla našu svetu knjigu u blizini Aladže, nakon njenog rušenja i da je sačuvala tokom rata. Čuvala je svih ovih godina i kada je čula ezan sama je sebi rekla da je vrijeme da se vrati narodu kojem pripada – prisjeća se Kadrić.

Osim što je vratio svetu knjigu, Kadrić je, kaže, danas ispunio još jednu obavezu prema Fočanki koja je Kur’an čuvala u svom domu krijući ga od ostalih ukućana.

– Kada sam je pitao da li sam šta dužan, jer ova knjiga ima veliku vrijednost, rekla mi je: “samo kada se budeš molio, sjeti se mene i prouči nešto za mene jer sam i ja vjernica”. Tokom džume u Aladža džamiji sjetio sam se te dobre žene kroz svoju molitvu – ističe Kadrić.

Dirljiv gest Fočanke

Dženan ef. Krajišnik, imam Aladža džamije, kazao je da je prvi džuma-namaz u obnovljenoj fočanskoj ljepotici kojoj su prisustvovali brojni vjernici, uljepšao ovaj gest.

– Ovo je zaista lijep gest vraćanja časnog Kur’ana koji je naša sugrađanka iz Foče pronašla nakon miniranja džamije i čuvala sve ove godine. On je, hvala Allahu dž.š., vraćen u Aladžu i ovo je zaista lijep primjer – kazao je ef. Krajišnik.

Gest Fočanke, koji je posebno dirnuo mnoge vjernike, pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe. Danas je izražena nada da ovaj primjer neće biti usamljen jer on svjedoči o toleraniciji i suživotu koji su oduvijek krasili prostore ove zemlje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj