ZAHVALNI ZBOG HISTORIJSKIH ODLUKA! Netanyahu: Odabrana lokacija za naselje na Golanu koje će biti nazvano po Trampu

Izraelski  premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je na okupiranoj Golanskoj visoravni izabrano naselje koje će nositi ime američkog predsjednika Donalda Trampa. 

Slikovni rezultat za NETANYAHU TRUMP GLOBALCIR.COM

Historijske odluke

“Obećao sam da ćemo osnovati naselje koje će nositi ime predsjednika Trampa”, rekao je Netanyahu na početku tjednog sastanka vlade i dodao: “Želim vas obavijestiti da smo već izabrali mjesto na Golanskoj visoravni gdje će biti osnovana nova kolonija.”

„Ove sedmice obilježavamo godinu dana otkako su SAD otvorile ambasadu u Jerusalemu. Veoma cijenimo tu historijsku odluku predsjednika Trampa, kao što veoma cijenimo njegovu historijsku odluku da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni”, rekao je premijer Izraela na današnjoj sjednici vlade.

Ilegalne kolonije

Netanyahu je najavio prošlog mjeseca da će jedno naselje na okupiranom Golanu dobiti ime po američkom predsjedniku kao zahvalu jer je priznao suverenitet Izraela na dijelu tog sirijskog teritorija koji je Izrael nelegalno pripojio.

UN nije nikada priznao to pripojenje i smatra da Izrael okupira dio Golanske visoravni. Kolonije, izraelska civilna naselja na okupiranim teritorijima, ilegalne su prema međunarodnom pravu.

Objavljeno u:

Komentiraj