MANIFESTACIJA NA RUŠEVINAMA PALESTINSKOG SELA! Francuski umjetnici protiv Eurosonga u Izraelu, ne žele pomagati legaliziranje diskriminacije i aparthejda!

France Télévision priprema prijenos Eurosonga od 14. do 18. ovog mjeseca iz Tel Aviva, odnosno četvrti Ramat Aviv, podignutoj na ruševinama Sheik Muwannisa, kako objašnjava izraelska NGO “Zochrot”, jednog od stotinu palestinskih sela, čiji su stanovnici nasilno iseljeni, a njihova dobra uništena i spaljena 1948.  godine, u doba osnivanja Izraela.

Iako France Télévision najavljuje događaj kao ‘međunarodnu, jedinstvenu i otvorenu zabavu, sa podvlačenjem kulturno-umjetničkih različitosti planete”, mnogi humanisti na Starom kontinetu su užasnuti. Ističu se francuski javni djelatnici i umjetnici, kojima poruka zvuči lažno jer se direktno vrijeđaju ljudska i  teritorijalna prava Palestinaca.

Piše: Džana Mujadžić

 Smatraju kako su diskriminacija i isključivost postale sastavni dio izraelskog društva, posebno zbog zakona “Israel, država-nacija, židovskog naroda”, usvojenog 19. srpnja 2018 godine, što znači kako samo “Židovi mogu uzivati pravo nacionalnog samoopredjeljenja“.

Historijski dokazi, inkluzivnost i solidarnost sa mnoštvom manifestacija i protesta u Palestini, nadahnjuju humaniste Europe, ali i svijeta, za opći poziv svim nacijama da ne idu u Tel Aviv, ovog tjedna.

Izrael objavio rat kulturnim djelatnicima

Izrastao u tribinu, poziv dvije tisuće galskih umjetnika je i podrška palestinskim kolegama u istinskom ratu koji protiv njih vodi Izrael. Navodi se kako su u ožujku i travnju prošle godine, izraelski sniperi ubili veliki broj novinara jer su snimali pacifističke manifestacije u Gazi. U kolovozu je izraelski F16, sravnio sa zemljom Kuću kulture “Said al-Mishal”, koja je njegovala glazbu, teatar i balet.

Palestinski umjetnici ne mogu putovati niti se predstavljati drugim publikama, praćeni su i često zatvarani bez razloga, poput poznate i angažirane pjesnikinje Dareen Tatour, koja je proganjana zbog navodnog “poziva na terorizam”.

Brojne izraelske, progresivne organizacije su odmah spriječene učestvovati u društvenim diskusijama i javnim debatama, jer ih izraelske vlasti ne priznaju i neprestalno ućutkuju. Ministarstvo kulture ih je optužilo za subverziju i srezalo finansijska sredstva. Prije dvije godine teatarski festival u Saint Jeanu d’Acre morao je prekinuti predstavu posvećenu palestinskim političkim zatvorenicima, pod prijetnjom oduzimanja sredstava za nastupe.

Sredstvo političke propagande

Eurosong je po tumacenjima Europske radio-televizije “nepolitički događaj”,  ali je problem što Izrael ga smatra zvaničnim instrumentom političke propagande. Benjamin Netanyahu je javno čestitao Netti Barzilai, pošto je ostvarila poseban uspjeh u oblasti vanjskih djelatnosti zemlje, prošlogodišnjom pobjedom!

Francuski umjetnici ne idu u Tel Aviv jer ne žele pomagati legaliziranje diskriminacije i aparthejda nad Palestincima. Neprestano opominju zvaničnike France- Télévision i cijelu galsku delegaciju, da ne budu dio namjerne i dugogodišnje kampanje koja ubija djecu i nemoćne.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

  1. […] […]

Komentiraj