SLOVENAC PATENTIRAO NEVJEROVATAN IZUM: Riješio problem gubitka električne energije

Slovenski znanstvenik Matjaž Valant, voditelj laboratorija za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za znanosti o okolišu iz Nove Gorice, patentirao je izum pohranjivanja električne energije koji bi gospodarstvu mogao donijeti velike uštede.

Kako piše ljubljansko Delo, Valantov izum rješava jedan od najvećih problema u energetici, a to je neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sustavu dolazi do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije. Ovaj izum, a riječ je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rješava “pohranjivanjem energije u oksidacijsko-redukcijskom potencijalu čvrste tvari”, navode slovenski mediji.

Taj je postupak ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno pohranjivanje energije s većom energetskom gustoćom od one koja se nalazi, recimo, u fosilnim gorivima.

Ugovor o prodaji patenta i njegovu korištenju Valant i sveučilište na kojemu radi potpisali su s privatnim poduzećem Institute CES sa sjedištem u Šmarješkim Toplicama i ima strane investitore. Ravnateljica tvrtke Nina Gramc izjavila je da će Laboratorij za istraživanje materijala koje vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalan prototip baziran na njegovu patentu pohranjivanja energije.

“Taj će prototip definirati sve važne tehnološke, energetske i ekonomske parametre ove tehnologije”, kazala je Gramc.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj