SUTRA POČINJE ČUVENI FILMSKI FESTIVAL U CANNESU! Nagrada za životno djelo velikanu francuske kinematografije Alainu Delonu

U Cannesu sutra počinje 72. Međunarodni filmski festival na kojem će se do 25. maja 21 film takmičiti za glavnu nagradu, Zlatnu palmu.

Festival će otvoriti ostvarenje “The Dead Don’t Die” (Mrtvi ne umiru) američkog nezavisnog reditelja Jima Jarmuscha, koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za film “Čudnije od raja”. Novi film reditelja će se također takmičiti za Zlatnu palmu.

Na festivalu se ove godine očekuju brojne zvijezde, među kojima Quentin Tarantino čiji je film u trci za glavnu nagradu, kao i glumci Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Isabelle Huppert, i muzičari Iggy Pop, Tom Waits, Elton John i Bono Vox.

Velikan francuske kinematografije Alain Delon, čiji su odnosi sa organizatorima festivala godinama bili burni, doći će da primi počasnu Zlatnu palmu za životno djelo.

Američki glumac Sylvester Stallone takođe će doći na filmski festival gdje će ekskluzivno prikazati snimke petog nastavka serijala “Rambo” na specijalnoj projekciji priređenoj kao omaž glumcu.

Zaštitno lice festivala sa glavnim posterom na ulazu u zdanje gdje se održava filmska smotra, ove godine je francuska rediteljka Agnes Varda, koja je preminula u martu ove godine.

Glavnu nagradu će uručiti žiri čiji je predsjednik meksički reditelj Alejandro González Iñárritu. U žiriji će biti između ostalih američka glumica Elle Fanning, francuski autor stripova Enki Bilal i reditelji iz Grčke i Francuske, Yorgos Lanthimos i Robin Kampiyo.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio film “Kradljivci” (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji “Određeni pogled”.

U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Queer palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj