TRAMP ZAPRIJETIO IRANU DA ĆE ‘JAKO PATITI’: Mogherini na sastanku sa Pompeom pozvala SAD i Iran na pregovore

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, izjavila je da podržava pregovore kako bi bile otklonjene tenzije između SAD-a i Irana.

“Kao što znate, uvijek smo favorizirali dijalog i diplomatske odnose kada se radi o iranskom pitanju. Drugim riječima, mi smo uvijek na strani pregovora”, rekla je Mogherini novinarima nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu.

Istakla je da je američkog državnog sekretara Mikea Pompea pozvala da izbjegava podizanje vojnih tenzija s Iranom, napominjući da bi i iranska vlada trebala ispuniti sve obaveze koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma.

U Briselu je danas održan sastanak Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Administracija Donalda Trampa je 8. maja 2018. saopćila da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Nakon toga, SAD je uveo sankcije Teheranu koje su se odnosile na izvoz nafte, a u aprilu je Revolucionarnu gardu Irana proglasio terorističkom organizacijom.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je prošle sedmice da će, ako interesi Irana u nuklearnom sporazumu ne budu zaštićeni, u roku od 60 dana njegova zemlja povećati nivo obogaćenog urana.

Tramp zaprijetio Iranu da će jako patiti ako nešto naprave

Američki  predsjednik Donald Tramp ponovo je u ponedjeljak upozorio Iran da će “učiniti veliku pogrešku ako nešto poduzme”, dok Washington optužuje Teheran da priprema napade na američke interese na Bliskom istoku.

“Ako nešto učine, jako će patiti”, rekao je američki predsjednik tijekom susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bijeloj kući.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom”, nastavio je i predvidio “veliki problem za Teheran ako se nešto dogodi”. “Neće biti zadovoljni”, insistirao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj