PROPITIVANJE FRANCUSKE MOĆI NA PACAFIKU! Izbori na strateškom arhipelagu koji leži na četvrtini svjetskih zaliha nikla

Šest mjeseci nakon referenduma na kojem su građani Nove Kaledonije odlučili da ipak ostanu francuska prekomorska teritorija, stanovnici tog pacifičkog arhipelaga ponovo izlaze na birališta, ovoga puta da bi glasali za svoje predstavnike u lokalnom Kongresu.

FOTO: AP / MATHURIN DEREL

Referendum o odvajanju od Francuske pokrenuo je pitanje o kontroli strateškog ostrva, koje leži na četvrtini svjetskih zaliha nikla, koji je jedan od glavnih elektronskih komponenti.

Na referendumu je za ostanak u Francuskoj glasalo 56,7 odsto glasača, što je mnogo lošiji ishod od predviđenog. U aktuelnom lokalnom sazivu Kongresa, pro separatističke frakcije imaju 25 od 54 mjesta, a britanski list Guardian navodi da su pristalice nezavisnosti od Francuske uglavnom starosjedioci Nove Kaledonije Kanaksi koji čine jedva nešto više od polovine stanovnika ostrva kojih ima 269.000.

Međutim, potomci prvih evropskih naseljenika uglavnom žele da ostanu dio Francuske, a podržavaju ih druge pacifičke manjine. Pravo glasa ima 170.000 građana, a u trci za mjesto u lokalnom kongresu je više od 900 kandidata.

Prema zakonu pravo glasa imaju stanovnici koji na ostrvu žive bar od 1998. godine.

Poseban status Nove Kaledonije u Francuskoj definisan je nizom sporazuma koji su postignuti nakon sukoba osamdesetih godina između bijelaca i Kanaksa tokom kojih je stradalo više od 70 osoba.

Neki od najvažnijih sporazuma su oni postignuti u Matinjonu 1988. i u Numei 1998. godine kojima je stanovništvo Kaledonije izborilo pravo na lokalno državljanstvo, odvojene državne simbole od Francuske, amnestiju za sve učesnike sukoba i referendume o samostalnosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj