UVOD U STVARANJE ISLAMSKE ZAJEDNICE EUROPSKE UNIJE! Njemačka razmišlja da omogući islamskim institucijama manju zavisnost kroz ‘džamijski porez’

U Njemačkoj je sve veća podrška “džamijskoj taksi” koja će omogućiti islamskim institucijama da budu manje zavisne od potencijalno antidemokratskih ili radikalnih stranih izvora finansiranja. Prema pisanju svjetskih agencija, radi se o želji Njemačke da cijeloj EU predstavi održiv model izbjegavanja uticaja političkog islama i organizacije Muslimanskog bratstva u Evropi.

Savezna vlada vidi ovaj porez kao jednu od opcija, piše list “Velt am zontag“.

Nekoliko njemačkih pokrajina već je dalo načelnu podršku ideji koja će biti slična njemačkom već postojećem dobrovoljnom kršćanskom crkvenom porezu.

U Njemačkoj raste zabrinutost zbog uticaja stranih izvora finansiranja na oko pet miliona muslimana u zemlji, koji su većinom turskog porijekla.

Tursko-islamska unija Instituta za religije rukovodi svim džamijama u Njemačkoj, kojih ima oko 900. Ovo tijelo je pod direktnom kontrolom Vlade turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Hodže špijuni?

Imame ove grupe plaća turska država. Grupa se našla pod pažnjom službi bezbjednosti jer su neki od njenih članova špijunirali turske disidente u Njemačkoj.

U drugim slučajevima, neke džamije su zatvorene ili su bile pod posebnom policijskom prismotrom nakon što je utvrđeno da se u njima propovijeda radikalni i militantni islam, navodi AFP.

Prema pisanju svjetskih agencija, radi se o želji Njemačke da cijeloj EU predstavi održiv model organizacije muslimana kroz izbjegavanja uticaja političkog islama i organizacije Muslimanskog bratstva u Evropi, za koju je State department već najavio kako će je uvrstiti na listu terorističkih organizacija.

(Global CIR/ “Velt am zontag“/Agencije )

1 Komentaron this Post

  1. Ovo je pravna osnova da se Muslimansko bratstvo stavi na crnoj list u cijeloj EUi, sve se zna,šta ko i gdje radi, a EU je prinuđena da izabere svoj način propovedanja Islama .U Evropskim zemljama molitva i propovjed na evropskim jezicima…

    Reply

Komentiraj