IZLILE SE RIJEKE U BiH: Voda blokirala saobraćajnice…

Rijeke koje su se izlile na sjeveru Bosne i Hercegovine prouzročile su prekid prometa na pojedinim dionicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju bh. mediji.

Stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu, FUCZ se sprema za poplave

Na području općine Teslić proglašeno je izvanredno stanje, jer su se izlili svi vodeni tokovi na tom području. Prekinuta je i sva prometna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjoj Luci.

Pojedina naselja su odsječena od svijeta, a građani prijavljuju kako imaju prekide u opskrbi električnoj energijom i vodom.

Magistralna cesta M-17, koja spaja sjever i jug države, poplavljena je kod Žepča, a poteškoće su na toj prometnici zabilježene su i na relaciji Žepče – Maglaj kod skretanja za Novi Šeher gdje je voda poplavila cestu.

Ulaz u Žepče sa ceste M-17 je u potpunosti blokiran zbog vode koja se nalazi u podvožnjaku, a ugroženi su i alternativni pravci.

Ta je ključna prometnice djelomice potopljena u mjestu Prapratnica, gdje su se na kolovoz izlile velike količine oborinskih voda, pa vozila prometuju uz znatne poteškoće.

Kritično je i na području Zavidovića, gdje se iz korita izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata.

“Usljed slijevanja oborinskih voda i potoka koji su na putnu komunikaciju nanijeli dosta otpada, šljunka i granja na više lokacija otežalo je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R 467 Zavidovići-Olovo”, kazali su novinarima iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Sirene za uzbunu oglasile su se kasno uvečer u Čelincu, nedaleko Banje Luke, a nabujala rijeka Vrbanja odnijela dio privremenog pješačkog mosta, javlja Alternativna televizija.

Kiša neprestano pada

Obilna kiša, koja u Bosni i Hercegovini neprestano pada gotovo više od 24 sata, prouzročila je poplave i u središnjim dijelovima te zemlje.

Zbog najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti veće od onih iz 2014. godine, u Sanskom Mostu je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju kako se očekuje dodatno povećanje vodostaja rijeka Une i Sane u toku noći i u utorak, pa su na područje sanskog Mosta uputili svoje timove.

“Stotinu pripadnika Federalne uprave Civilne zaštite sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva”, navodi se iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Narandžasto upozorenje izdano je za područje Krajine, a važi i za banjolučko, prijedorsko i tuzlansko područje.

Izvor: Facebook/Bosnia Storm Chasers

Povećan oprez savjetuje se stanovnicima Bihaća i Bosanske Krupe na rijeci Uni, kao i građanima Ključa i Sanskog Mosta na rijeci Sani.

Na području opštine Kostajnica proglašeno je stanje pripravnosti.

Aktivirana klizišta

Zbog aktiviranja klizišta, potpuno je obustavljen promet u mjestu Crna Rijeka, na magistralnoj cesti M-4 Čelinac-Kotor Varoš, potvrđeno je u Auto-moto savezu bh. entiteta Republika Srpska.

“Zbog izlijevanja rijeke Usore na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-4 Banja Luka – Doboj, u mjestu Vrela, opština Teslić. Zbog odrona saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici regionalnog puta R-473 Tedin Han – Teslić u mjestu Kamenica”, navodi se u izvještaju o stanju na cestama.

Zbog odrona, otežano, jednom trakom se prometuje na magistralnoj cesti M-4 preko prijevoja Borja, na skretanju za Hajdučke vode.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz otežano se prometuje na magistralnoj cesti Banja Luka – Čelinac.

“Na svim putevima koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na veliku mogućnost odronjavanja kamenja i zemlje na kolovoz. Obilne kišne padavine otežavaju i usporavaju odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima”, upozorili su iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Strah da se ne ponovi 2014. godina

Tijekom velikih poplava koje su Bosnu i Hercegovinu zadesile u svibnju 2014. godine danima je bila blokirana ova ključna prometnica, koja središnje dijelove zemlje povezuje s Hrvatskom.

Žepče je pri tom posebice postradalo, jer je cijelo središte mjesta bilo pod vodom.

“Svi smo na terenu, stalno primamo pozive. Stanovnici su u strahu, naročito nakon poplava 2014. godine. Svi se boje što će se dalje dogoditi”, izjavio je Nusmir Nahorović, dežurni operativni u Vatrogasnoj stanici Žepče.

Poplave prijete i općini Usora, a službe civilne zaštite upozoravaju kako neprestano prate stanje na rijeci Bosni, gdje vodostaj raste, pa se strahuje i od njenog izlijevanja.

Prvi stepen odbrane u Kotor Varoši

Pojačana pripravnost na snazi je i u gotovo svim općinama koje gravitiraju vodenim tokovima na sjeveru Bosne.

Posebne mjere proglašene su u Sanskom Mostu, zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Sane, ali i njezinih pritoka.

Prvi stupanj obrane od poplava proglašen je u Kotor Varoši.

Iz akumulacijskog jezera Bočac na Vrbasu uzvodno od Banje Luke tijekom dana ispuštena je veća količina vode kako bi ono moglo primiti novu vodenu masu koji se očekuju u naredna dva dana i kako bi se na taj način od eventualnog plavnog vala zaštitilo područje Banje Luke.

U nekoliko škola na području bh. entiteta Republika Srpska prekinuta je nastava.

Konkretno, nastava je obustavljena u tri osnovne škole u Čelincu, dok je u Srednjoškolskom centru u tom gradu nastava prekinuta zbog sigurnosti učenika prilikom dolaska i odlaska iz škole, potvrdilo je entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture.

I u Kulašima kod Prnjavora je obustavljena nastava, jer je veći broj roditelja došao po svoju djecu zbog poplavljenih pristupnih cesta.

RS: Nadležne službe u pripravnosti

U Oštroj Luci nastava je skraćena na 30 minuta, a veći broj učenika nije došao u školu zbog poplavljenih lokalnih cesta.

I u Prijedoru je, u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, poplavljen suteren i nastoji se sanirati crpljenjem vode.

U Banjoj Luci je u osnovnoj školi u Bronzanom Majdanu došlo do prokišnjavanja krova, kao i u Karanovcu, dok se u područnom odjeljenju Pavlovac prati nivo Crkvene, koji prijeti izlijevanjem i u tom slučaju će nastava biti obustavljena.

Situaciju na terenu u vezi s poplavama razmatrao je i koordinacijski tim Vlade RS-a, uz ocjenu kako su sve nadležne službe u pripravnosti. 

(Global CIR/AJB/Agencije)

Komentiraj