BAVIO SE ‘RAZNIM PITANJIMA’! Dodik smijenio savjetnika Srđana Perišića, ime već uklonjeno sa stranice: Perišić ‘izbrisan’ nekoliko sati nakon izjave o Komšićevoj krivičnoj prijavi protiv Dodika

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, razriješio je jednog od svojih 11 savjetnika u kabinetu. Riječ je o Srđanu Perišiću, dojučerašnjem Dodikovom savjetniku o, kako se ispostavilo, „raznim pitanjima“, jer na zvaničnoj internetskoj stranici Predsjedništva nikada nije ni bilo navedeno za koju oblast je angažiran.

Nisu poznati razlozi zbog kojih je on razriješen dužnosti. No, da je riječ o ekspresnoj akciji, pokazuje činjenica da je Perišićevo ime još koliko jutros bilo pod rednim brojem 11. na spisku zvanične stranice Predsjedništva BiH, a u poslijepodnevnim satima je uklonjeno s internetske stranice.

Je li Perišić „proklizao“ dijeleći šefu pogrešne savjete, ili je u pitanju nešto drugo, za sada se ne zna. Inače, Perišić je predstavljan kao ekspert za međunarodno pravo iz Beograda. U javnim istupima bio je veći protivnik NATO puta BiH i od samog Dodika.

Perišić je, podsjetit ćemo, prethodno u izjavi za medije komentirao krivičnu prijavu koju je protiv Dodika podnio član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Izjavu koju je objavio portal Insajder je prenio RTRS, a u kojoj je Perišić Komšićevu prijavu ocijenio kao dokaz “prevelike, gotovo paranoične nervoze”, su navedeni portali kasnije povukli.

– Oni su mislili da će Dodik popustiti pod neviđenim pritiscima i ucjenama ukoliko BiH ne uđe u NATO. Međutim, to im nije prošlo jer iza Dodika stoji politika, a ne nekakav hir. Komšićeva prijava je dokaz njihove nemoći, ali i sluganstva Komšića stranim službama, prije svega britanskoj. Još tada sam govorio da će Dodik u Predsjedništvu BiH biti blokiran te da je Komšić tamo postavljen ne da bi onemogućio legitimnu volju hrvatskog naroda, već da onemogući Dodika i da odnos u Predsjedništvu BiH bude dva naprema jedan. Komšić je sve vrijeme tako radio i sad je to konačno najjasnije i pokazao. Podnošenje krivične prijave protiv Dodika predstavlja dokaz da je Komšićev izbor bio izbor protiv Republike Srpske, protiv Srba i protiv srpskog člana Predsjedništva BiH – kazao je Perišić u izjavi koja je “misteriozno nestala” sa stranice RTRS-a.

Nedugo nakon što je nestala njegova izjava, nestalo je i njegovo ime sa liste Dodikovih savjetnika na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH.

‘Niko mi nije ništa saopćio’

Bh. mediji su pitali Perišića da li je upoznat sa tim i zašto se to dogodilo.

– Ne znam ni ja. Niko mi nije saopćio – kazao je Perišić za Faktor.

Sa Dodikom se, dodaje, vidio danas u 14.00 sati, a tada ništa nije upućivalo na probleme u odnosima.

– Imali smo sastanak po nekim pitanjima sasvim drugim. Nismo o tome ništa pričali. I on kaže: “Vidimo se u ponedjeljak”. I sad to ništa ne znam. Ja ću sad da vidim to. Treba mi vremena. Kraj je radnog vremena pa ću sutra više znati – izjavio je Perišić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj