DRŽAVNI VRH HRVATSKE NE IDE U BLEIBURG! Ostaju u Zagrebu zbog Angele Merkel, a evo koji će političari otići u vlastitom aranžmanu

Ove subote na komemoraciju povodom 74. obljetnice događaja na Bleiburškom polju ondje neće ići niti jedan predstavnik državnog vrha RH.

Formalni razlog Jandrokovićevog neodlaska u Bleiburg jest održavanje središnjeg predizbornog skupa HDZ-a za europske izbore, koji će u subotu biti održan u Košarkaškom centru Dražen Petrović i na koji dolaze njemačka kancelarka Angela MerkelManfred Weber, kandidat Europske pučke stranke za novog predsjednika Europske komisije, piše Novi list.

Imaju svoje razloge za neodlazak

Dosad su, u pravilu, Hrvatski sabor kao pokrovitelja komemoracije u Bleiburgu, ondje predstavljali predsjednik ili netko od potpredsjednika. No, obojica HDZ-ovih potpredsjednika Sabora neće tamo ići, barem ne u toj ulozi. Željko Reiner je prije dva dana otklonio mogućnost da bude izaslanik Sabora, a drugi potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a, Milijan Brkić, pritisnut je ‘aferom SMS’ i u Bleiburg će eventualno ići u vlastitom aranžmanu.

Treći potpredsjednik Sabora iz redova vladajuće većine, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, na komemoraciju u Bleibrug neće ići već zbog svojih svjetonazorskih i političkih stajališta. Potpredsjednik Sabora iz redova oporbe, predsjednik Mosta Božo Petrov, prethodno je najavio da neće ići na Bleiburg dok za SDP-ovog potpredsjednika Sabora Sinišu Hajdaša Dončića vrijede isti razlozi kao i za Radina, piše Novi list.

Idu Đakić, Hasanbegović, Bulj…

Ni u zastupničkom klubu HDZ-a nije se dogovaralo tko bi od njih bio izaslanik Sabora. Neki su zastupnici najavili da će na subotnju komemoraciju u Bleiburg otići na svoju ruku.

“Idem u Bleiburg kako bih odao počast svima onima koji su pobijeni 1945 godine bez suđenja i suda”, kazao je za Novi list zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Isto su potvrdili i politički tajnik Nezavisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović te saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

Premijer Andrej Plenković u subotu će također biti na središnjem predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prošlog je tjedna sama posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu te ondje položila cvijeće i zapalila svijeće za žrtve.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj