NAPAD NA EVROPSKE IZBORE! Ruski trolovi ponovo u akciji: ‘Oni rade na uništenju svega što je izgrađeno poslije Drugog svjetskog rata, cilj je veći od bilo kojih izbora’

Rusija i ultradesničarske evropske partije koriste istu taktiku zastrašivanja kako bi uticali na izbore za Evropski parlament koji se održava od 23. do 26. maja.

Kako prenosi “New York Times”, serveri koji su korišteni za napade na Demokratski nacionalni komitet na izborima u SAD-u 2016. godine, sada su domaćini sajtovima i stranicama koje koriste ultradesničarske stranke u Njemačkoj i Italiji.

Istraživači iz Evropske unije, akademici i aktivističke grupe kažu da novi napori za širenje dezinformacija imaju i slične taktike koje su koristili ruski trolovi u svojim prethodnim napadima na izbore u drugim zemljama.

Evropski parlamentarni izbori su posebno važni u doba Brexita, kada će lideri tražiti nove propise o imigraciji i ruskim sankcijama širom Evrope – što su pitanja oko kojih se blok često dijelio.

Rusija bi imala koristi od toga da lideri, koji su zainteresovani za ukidanje sankcija Moskvi, dobiju vlast u Briselu.

Ruske manipulatorske webstranice fokusirane su na sijanje straha o migraciji i pretjeranoj regulaciji Brisela. Većina ih je povezana sa dezinformatorskim objavama na društvenim mrežama koje guraju antiimigrantske i nacionalističke priče širom Evrope.

Cilj je veći od bilo kojih izbora

“NYT” piše da se Rusiji niko ne suproststavlja u širenju dezinformacija sa namjerom da utiče na evropske izbore uprkos optužbama nakon uplitanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

“Rusija je i dalje pokretačka snaga, ali istraživači su otkrili i brojne kopije, naročito u krajnjoj desnici. Te grupe često ponavljaju stavove koje ima Kremlj, što otežava uočavanje granica između ruske propagande, krajnje desničarske dezinformacije i prave političke debate”, navodi sajt.

Neki od sajtova i stranica na društvenim mrežam su u okviru kampanje objavljivali i lažne vijesti o tome kako su Notr Dam zapalili islamistički teroristi, špijunske agencije ili elitne grupe koje u tajnosti upravljaju svetom.

– Cilj je veći od bilo kojih zbora. To je konstantno stvaranje podjela, povećanje nepjoverenja i podrivanje naše vjere u institucije i samu demokratiju. Oni rade na uništenju svega što je izgrađeno poslije Drugog svjetskog rata – rekao je Danijel Džouns, bivši FBI. analitičar i istražitelj Senata čija je neprofitna grupa, “Advance Democracy”, nedavno vlastima prijavila brojne sumnjive webstranice i naloge na društvenim medijama.

U Italiji, sajtovi za dezinformacije povezani su sa krajnjim desničarskim ministrom unutrašnjih poslova u zemlji i defakto njenim liderom Mateom Salvinijem.

“Daily Beast” je potvrdio da je sajtove “Ja sam sa Putinom” (I’m with Putin) i “Stop Evropi” (Stop Europe) razvila ista osoba zadužena za Salvinijevu onlajn kampanju prije nego što je dospio na vlast 2018. godine, piše Blic.

Salvini u centru operacije

Sam Salvini ima dobre odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koga je nedavno posjetio u Moskvi. Međutim, njegov portparol je za “DB” negirao da on podržava rusko miješanje u predstojeće izbore, na kojima je i on kandidat.

Kompanija “Facebook” je saopštila da je zatvorila neke italijanske naloge koji su bili lažni i stranice koje su širile lažne vijesti uoči parlamentarnih izbora u Evropskoj uniji.

“Uklonili smo nekoliko lažnih i dupliranih naloga koji krše našu politiku autentičnosti”, objavila je ta društvena mreža. Takođe su uklonjene stranice koje su objavljivale lažne informacije, kao i neke koje su počele kao nepolitičke stranice i izgradile pratioce, da bi potom promijenile imena i postale političke stranice.

Facebook je djelovao prošle sedmice nakon što ga je upozorila grupa koja vodi kampanju “Avaaz”, koja je u svojoj izjavi navela da su 23 italijanske stranice na Facebooku širile lažne informacije kao što su izmišljeni citati i “razdoran” sadržaj protiv migracije, vakcina i antisemitski sadržaj.

“Avaaz” je saopštio da su te stranice imale oko 2,5 miliona pratilaca i više od 10-ak stranica koje su podržavale desničarske i populističke stranke. One su naročito postale aktivne u posljednjih nekoliko mjeseci dok traje kampanja za evropske izbore.

Slične sajtove i stranice imaju i ultradesničarske partije u Francuskoj, Španiji i Poljskoj.

(Global CIR/NYT/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj