NOVA RENESANSA EVROPE NAKON ODLASKA VELIKE BRITANIJE! Makron ima ambiciozne planove za Evropske izbore, želi da njegova grupacija bude neka vrsta eko-socijalne avangarde za buduću EU

Francuski predsjednik Emanuel Makron želIo bi da nakon izbora za Evropski parlament, postane sa svojom parlamentarnom grupom uticajan faktor i treća najjača frakcija sa 100 mandata. Tako bi njegova “Renesansa” bila treća najjača frakcija iza Evropske narodne partije (ENP) i socijaldemokrata (S&D).

Dogovor sa još sedam liberalnih partija

U subotu uveče portugalski premijer Antonio Kosta iznenada je podržao Makronov projekat “Renesansa za novu, naprednu Evropu” i na taj način postao četvrti premijer i prvi socijaldemokrata, koji na taj način narušava postojeću strukturu poslaničkih kilubova u parlamentu EU.

Na nezvaničnom samitu u Strazburu Makronovi predstavnici postigli su dogovor sa još sedam liberalnih partija a “Renesansa” bi bila neka vrsta “rakete nosača” projekta, potvrđeno je austrijskom “Standardu” iz krugova grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE).

Oni u parlamentu EU imaju 69 mandata a Makron želi da ih stavi da budu osnova nove parlamentarne grupe. Samo Makronov pokret, sa više od 20 mandata, bio bi više od četiri puta veći od delegacije Ruteovog VVD-a u Strazburu.

Eko-socijalna avangarda za buduću Evropu

Makron, međutim, ima daleko veće pretenzije. Osim što očekuje da njegov LREM poslije Evropskih izbora sa procjenjena 22 mjesta u parlamentu preuzme komandu u novoj grupi, on također smatra da će Verhofstat poslije deset godina na čelu parlamentarne grupe ALDE željeti da postane predsjednik parlamenta, navode izvori. Francuski predsjednik frakciju “Renesansa” programski vidi kao neku vrstu eko-socijalne avangarde za buduću Evropu.

Makronovi izaslanici zbog toga su već “pustili pipke” prema zelenim pristalicama (Zeleni imaju 52 mandata). Također, žele da apsorbuju poslanike i čitave pokrajinske partije, kako centriste, tako i socijaldemorkate. Najistaknutiji kandidat su italijanske socijaldemokrate (Demokratska partija, PD) bivšeg premijera Matea Rencija, sa kojim je Makron u kontaktu još od 2018.

Važnost Makronove inicijative

Makronova inicijativa je posebno važna jer dolazi u jednom od najkritičnijih trenutaka u historiji EU koja se praktično nalazi na velikom ispitu zbog sve jačih ekstremno desnih i lijevih populističkih tendencija izazvanih rastom moći Rusije, ali i drugim faktorima poput Brexita i dolaska Trampa na vlast u SAD.

U tom epohalnom geostrategijskom potresu najvećim izazovima izložena je – Evropska unija. Jer je ostala jedini globalni igrač koji ne prihvaća politiku sile i politiku dogovora na račun trećih. Jer je ostala jedini globalni igrač koji se želi držati međunarodnog prava i pravila. Jer je ostala jedini globalni igrač koji ideologijskoj krizi svijeta želi odgovoriti jačanjem demokratskih vrijednosti, umjesto jačanja autoritarnosti, populizma i nacionalizma.

EU postaje svjesna da je čak moguć i dogovor SAD-a i Rusije na njenu štetu te njeni lideri u svojim kampanja podvlače kako je najznačajnije da Evropljani konačno uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, ali na bazi već provjerenih vrijednosti jednakosti, poštivanja ljudskih prava i socijalne pravde, a ne na bazi iskrivljenih ideologija poput neofašizma koji nude rastući populistički pokreti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj