SRBIJANSKI MEDIJI: Vučić prijetio vladikama povjerljivim papirima obavještajnih agencija?

Pohvale patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja upućene sinoć predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj „junačkoj borbi za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime“ niesu stav Svetog arhijerejskog sabora, kako je to izjavio poglavar SPC, rečeno je Danasu u saborskim krugovima.

Slikovni rezultat za vučić sabor patrijarh

„Crkvena skupština“ se nije izjašnjavala o Vučićevoj politici, a dobar dio Sabora je bio protiv Vučićevog prijema, tvrde izvori tog lista. Prema nezvaničnim najavama, na patrijarhove posljednje izjave o Vučiću, Sabor kojim patrijarh predsjedava, trebalo bi da odgovori saopštenjem o Kosovu.

U visokim crkvenim krugovima spekuliše se da je Vučićev dolazak u Patrijaršiju sinoć više ličio na pokušaj „disciplinovanja“ episkopa koji su kritični prema njegovoj politici, nego razgovoru najviših predstavnika Crkve i države o gorućim državnim i nacionalnim problemima.

Iako je koliko u nedjelju u Skoplju tvrdio da su „vladike oduševljene njegovim dolaskom“, predsjednik Srbije je navodno na prijem došao sa „papirima“ državnih službi, među kojima, spekuliše se, ima i izvještaja obavještajnih agencija, kojim je „mahao“ episkopima.

Danasovi izvori u vrhu SPC smatraju da je pritisak Vučićeve vlasti na Crkvu nezabilježen u posljednjih nekoliko decenija.

(Global CIR/CdM/Agencije)

Komentiraj