‘AKO TREBA, ZARATIT ĆEMO S KANADOM!’ Duerte prijeti ratom, povukao je ambasadora iz Ottawe, a razlog je plastični otpad…

– Ako treba, zaratit ćemo s Kanadom – zaprijetio je osebujni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte. Filipini su povukli i svog veleposlanika iz Ottawe, a sve zbog – smeća.

Naime, vrhunac je to “otpadnog rata” koji traje između Filipina i Kanade već preko pet godina. Dakle, negdje 2013. – 2014. godine iz Kanade na Filipine stiglo je 67 kontejnera plastičnog otpada za preradu.

Tako je zapravo pisalo u deklaraciji, no kada su Filipinci otvorili kontejnere, otkrili su da su Kanađani među plastiku pobacali i drugi otpad, poput prljavih pelena, starih novina i staklenih boca.

Tražili su da Kanada odmah vrati otpad natrag, no tvrtka koja je to obavila, ne misli to napraviti.

Manila je tražila da kanadska vlada pritisne tvrtku da se to učini, ali su dobili odgovor kako oni ne mogu pritisnuti poslodavca da vrati otpad natrag jer se ne radi o državnoj firmi.

Filipinci su pokušavali urazumiti Kanađane, a kad su sada nakon punih šest godina uvidjeli da od toga neće biti ništa zaoštrili su odnose.

S Duterteom inače nema šale, postao je poznat po tome da ima eskadrone smrti koji ubijaju dilere droge. On je najavio da će biti na brodu koji vraća otpad, a ukoliko to ne uspije, zaprijetio je ratom.

No, njegovi pomoćnici odmah su kazali da predsjednik nije mislio u doslovnom, nego u prenesenom smislu.

(Global CIR/JL/Agencije)

Komentiraj