DOK JE SJEDIO U AUTOMOBILU: Poljskog ambasadora ispljuvali u Izraelu

Poljski veleposlanik u Izraelu Marek Magierowski ispljuvan je dok je sjedio u svom automobilu u Tel Avivu, objavila je izraelska policija, a poljska vlada je osudila incident koji je povećao napetosti između dviju zemalja.  

“Jako sam zabrinut zbog rasističkog ispada prema poljskom veleposlaniku u Izraelu Mareku Magierowskom. Poljska oštro osuđuje ovaj ksenofobni nasilni čin. Nasilje nad diplomatima ili bilo kojim građanima ne smije se tolerirati”, napisao je na Twitteru poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Priveden 65-godišnji arhitekt

Glasnogovornik izraelske policije rekao je da je priveden 65-godišnji izraelski arhitekt zbog incidenta koji se dogodio u utorak. Izraelac je stavljen u kućni pritvor sve dok policija ne završi s istragom, rekao je njegov odvjetnik. 

Poljski ministar vanjskih poslova zbog tog je slučaja pozvao na razgovor izraelsku veleposlanicu u Varšavi Annu Azari, rekao je glasnogovornik ministra za novinsku agenciju PAP. 

“Slučaj je pod policijskom istragom. Izražavamo šok i duboko suosjećanje s veleposlanikom”, rekao je Emmanuel Nahshon. 

Poljsko-izraelski odnosi pogoršali su se posljednjih mjeseci zbog optužbi da varšavska nacionalistička vlada (PiS) tolerira antisemitsko ponašanje, no ona to poriče.

Stotine pristaša krajnje desnice prosvjedovale su u Varšavi u subotu protiv američkog zakona o povratku židovske imovine, koja je zaplijenjena tijekom ili nakon Drugog svjetskog rata, jedne od središnjih tema izbornih kampanja u Poljskoj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj