EU SE TREBA REPOZICIONIRATI U SVIJETU KOJI SE MIJENJA! Merkel: Naša politička moć još uvijek nije proprocionalna našoj ekonomskoj snazi, ali Kina, Rusija i SAD nas forsiraju da pronađemo zajedničke pozicije!

Evropa mora da se repozicionira da bi mogla odgovoriti na izazove koje postavljaju njena tri velika globalna rivala – Kina, Rusija i Amerika, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Pred izazovima, počev od ruskih miješanja u izbore do kineskog ekonomskog uticaja i monopola nad digitalnim servisima od strane Amerike, Evropa treba da bude bolja kada je riječ o odnosu između država – rekla je Merkelova, a prenosi “Guardian”.

Naša politička moć još uvijek nije proprocionalna našoj ekonomskoj snazi

– Nema sumnje da Evropa treba da se repozicionira u promijenjenom svijetu. Kina, Rusija i Amerika nas forsiraju često da pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško s obzirom na različite interese. Ali ipak uspijevamo, osvrnite se na našu politiku u položaju konflikta u Ukrajini – navela je ona i dodala:

– Naša politika prema Africi, takođe prati uobičajenu strategiju, što bi nekoliko godina ranije bilo nezamislivo. Tako da mi nastavljamo da idemo korak unaprijed. Ipak, naša politička moć još uvijek nije proprocionalna našoj ekonomskoj snazi – zaključila je ona.

U intervjuu, datom novinaru njemačkog dnevnog lista “Süddeutsche Zeitung”, Merkelova se osvrnula i na Brexit, navodeći da je to bila najveća tačka prekretnica u Evropi u prethodnih nekoliko godina, kao i da je sada lopta na terenu Ujedinjenog kraljevstva, u čijem parlamentu je potrebna većina za izlazak iz EU.

Međutim, ona nije htjela da precizira da li će EU premijerki Velike Britanije Terezi Mej odobriti još jedno produženje za Brexit, ukoliko ne obezbjedi većinu do oktobra.

Ovo je zaista vrijeme kada se trebamo boriti za principe i fundamentalne vrijednosti

“Guardian” primjećuje da je ovaj intervju obavljen u ključnom momentu za njemačku kancelarku, koja je na toj funkciji 14 godina i sprema se za odlazak. Takođe, njena Hrišćansko demokratska partija, součila se sa značajnim gubicima u maju, iako analitačiri vjeruju da je ostala dovoljno popularna da ostvari i četvrti mandat do 2021. godine.

– Mnogi ljudi su zabrinuti zbog Evrope, uključujući i mene samu. Osjećam jos veću odgovornost da ujedinim druge kako bih bila sigurna da Evropa ima budućnost, ovo je zaista vrijeme kada treba da se borimo za principe i fundamentalne vrijednosti – istakla je Merkolova.

Njemačka kancelarka navela je i da “njeni vršnjaci treba da prestanu da se igraju sa populističkim gestovima”.

-Ovo je vrijeme kada treba da se borimo za naše principe i temeljne vrijednosti. Jednostavno rečeno, sedam decenija koje smo uživali u miru više nije dovoljno da opravda projekat EU. Bez argumenata za budućnost kojim bi EU bila opravdana, evropski mirovni projekat može biti u velikooj opasnosti – naglasila je ona.

Merkelova je govorila i o ekološkoj krizi, koja se, kako je rekla, pogoršala od devedesetih godina prošlog vijeka.

– Ne postoji kozistenta akcija na globalnom nivou kada je riječ o ekološkoj krizi. Ono što je ključno za napredovanje u svim sferama, pa u zaštiti životne sredine je ekonomski uspjeh i to je moja najveća briga – rekla je ona i dodala da je cilj Njemačke da do 2050. eliminiše ugljen-dioksid.

Sa Macronom dijelim iste osnovne ideje, oko ostalog se dogovorimo

Merkel je ukazala da su, po pitanju iranskog sporazuma, Njemačka, Francuska i Velika Britanija izabrale drugačiji pristup od SAD.

– To što Evropa nije više podijeljena po tom važnom pitanju, kao što je bio slučaj sa ratom u Iraku, samo po sebi je vrijednost – navela je Merkel.

Njemačka kancelarka se osvrnula i na svoj odnos sa Emanuelom Makronom, rekavši da ona i francuski predsednik imaju “intenzivne debate” i misle drugačije, ali da još uvijek mogu da pronađu kompromise, i da su u stanju “da povedu napred Evropsku uniju”, preneo je Rojters.

– Naravno da imamo debate -rekla je kancelarka njemačkom listu navodeći da “postoje razlike u mentalitetu u određenim aspektima” između nje i francuskog predsjednika i “razlike u shvatanju uloga” koje imaju.

– Međutim, uprkos naššim različitim situacijama i perspektivama, mi uvijek iznova postižžemo kompromise. Na taj način smo postigli i nastavljamo da ostvarujemo puno za evropski projekat – dodala je ona i naglasila da sa Makronom dijeli “iste osnovne ideje”.

Merkel je rekla i da su izbori za Evropski parlament od velike važžnosti dodajući da će to biti posebni izbori.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj