FOTO: U palači cara Nerona pronađena skrivena podzemna prostorija

Izgleda da je prostrana palača koju je sagradio rimski car Neron prije gotovo 2000 godina dugo vremena uspjela skrivati jednu tajnu prostoriju. Naime, dok su arheolozi radili na restauraciji palače, slučajno su naišli na veliku podzemnu prostoriju ukrašenu freskama koje prikazuju stvarna i mitska bića, piše Science Alert.

Na freskama prostorije mogu se vidjeti kentauri, polu-konji i polu-ljudi, prikazani u crvenim i oker bojama s tragovima pozlaćivanja, kako plešu preko zidova. Uz njih, prikazan je i grčki bog Pan, bog pastira, stada, njiva i šuma koji ima kozje noge.

Soba tihe i usamljene sfinge

Na zidovima su naslikane i ptice te razna vodena stvorenja, među njima hipokampi, odnosno polu-konji i polu-ribe. Na freskama se također pojavljuje ratnik naoružan lukom, štitom i mačem koji se bori s leopardom, a borba je uokvirena elementima biljaka i ponavljajućih geometrijskih formi.

Prostorija je ukrašena i likom tihe i usamljene sfinge, po kojoj je i dobila naziv – “Soba Sfinge”. Sfinga se nalazi iznad neke vrste svetog kamena.

Arheolozi su na takozvanu sobu Sfinge naišli sasvim slučajno prilikom obnove Neronove palače, naziva Domus Aurea (zlatan dom).

Palača je izgrađena 64. godine, nakon velikog požara u Rimu koji je trajao devet dana i nakon kojeg je bio opustošen cijeli grad. Sastojala se od 300 soba i prostirala se na 300 hektara zemljišta.

Zloglasni car

Nerona građani nisu previše voljeli. Bio je okrutni tiranin koji je živio ekstravagantnim životom. Počinio je samoubojstvo 68. godine, a njegovi nasljednici sramili su se Neronove razmetljive palače.

Stoga su uložili veliki napor kako bi izbrisali sve tragove tog zdanja. Neke su dijelove ispunili ili prekrili zemljom, neke su srušili, a nad nekima su izgradili potpuno nove objekte, poput poznatog Koloseuma, amfiteatra u Rimu.

Arheolozi u potrazi za ostacima

Projekt iskopavanja i obnove tog područja, naziva Parco archeologico del Colosseo, traje već godinama. Arheolozi su obnavljali sobu na brdu Oppio kada su naišli na skrivenu podzemnu prostoriju.

Velik dio te prostorije još uvijek je ispunjen zemljom koja prekriva dijelove zidova i vrlo vjerojatno dodatne dijelove fresaka. Za sada nema planova daljnjeg iskopavanja jer bi uklanjanje zemlje moglo destabilizirati cijeli kompleks.

No čak i zatrpana, soba je vrijedan uvid u dane jednog od najomraženijih vladara Rima, piše Index.hr.

“Bila je u tami gotovo dvadeset stoljeća”, rekla je Alfonsina Russo, voditeljica projekta. “Soba Sfinge pokazuje nam kakva je bila atmosfera za vrijeme Neronove vladavine.”

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj