NAKON ŠTO SU HUTI PREUZELI ODGOVORNOST ZA NAPADE NA NAFTNA CRPILIŠTA: Novi zračni udari saudijske koalicije na Jemen

Najmanje šest civila, među kojima i žene i djeca, poginulo je u zračnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na prijestolnicu Jemena Sanu, pošto su pobunjeni Huti, koji imaju podršku Irana, preuzeli odgovornost za napade dronovima na saudijska crpilišta nafte.

U napadima je ranjeno na desetine civila, javljaju agencije. Koalicijski bombarderi gađali su devet vojnih meta u samome gradu i oko njega, kazali su stanovnici. Televizijski kanal Masirah kojim je pod nadzorom pobunjenih Huta izvijestio je o šest zračnih udara.

Saudijska televizija Al Arabiya objavila je da je koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, operaciju izvela kako bi “neutralizirala napadačku sposobnost milicije Huta”. Pozvala je civile da izbjegnu ta područja i zasad nema vijesti o žrtvama.

Napad dronovima na crpilišta nafte

Saudijska Arabija objavila je u utorak da su bespilotne letjelice opremljene eksplozivom bombardirale crpilišta nafte na njezinu području, no da to nije poremetilo izvoz nafte. Huti su preuzeli odgovornost za taj napad dronovima.

Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su u srijedu da će arapska koalicija koja ima potporu SAD-a, “odgovoriti” na svaki napad Huta na koaliciju.

Napadi na Sanu i rast napetosti u jemenskoj luci Hodeidah krše primirje dogovoreno pod okriljem UN-a i otežava mirovne napore da se završi četverogodišnji rat s desecima tisuća žrtava, među kojima su mnogi civili, milijunima raseljenih, a Jemen je na rubu gladi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj