PUTIN O „SJEVERNOM TOKU 2“: Idemo do kraja!

Moskva veoma cijeni to što Beč podržava projekat „Sjeverni tok 2“, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin nakon sastanka s austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom.

„’Gasprom‘ i OMV realizuju projekat izgradnje Južnog ruskog naftno-gasnog nalazišta i zajedno učestvuju u izgradnji ’Sjevernog toka 2‘. Mi u Rusiji veoma cijenimo dosljedan stav austrijske strane da podrži projekat usmjeren na zaštitu energetske bezbjednosti euroazijskog kontinenta“, rekao je Putin novinarima.

Interes ‘Euroazijskog kontinenta’?

Predsjednik Rusije je naglasio da „Sjeverni tok 2“ odgovara interesima cijele Evrope i da se nada da će taj projekat biti realizovan.

On je dodao da se nada da su kompanije koje učestvuju u tom projektu svjesne svoje odgovornosti prema ekonomijama svojih zemalja.

Osvrćući se na odnos Sjedinjenih Američkih Država prema „Sjevernom toku 2“, Putin je istakao da su američki pokušaji da se realizacija tog projekta osujeti primjer nelojalne konkurencije.

„Što se tiče pokušaja naših američkih partnera da osujete taj ili neki drugi dogovor, ove ili one projekte — riječ je o ‘Sjevernom toku 2’ i još nekim projektima, mnogo puta smo o tome govorili i hoću još jednom da ponovim: pod izgovorom raznih političkih razloga zapravo se preduzimaju pokušaji nelojalne konkurencije. Ništa drugo iza toga ne stoji”, naglasio je ruski predsjednik.

Van der Belen: Nećemo se povući

„Austrija nema namjeru da se povlači iz projekta ‘Sjeverni tok 2’, austrijski gasni koncern nema apsolutno takvu namjeru, veoma mnogo sredstava su uložili u tu drugu mogućnost za tranzit gasa. Razumije se, mi ćemo ostati u tome”, rekao je Aleksander van der Belen.

On je dodao da bi, kada bi američki gas bio jeftiniji od ruskog, odnos prema tom pitanju možda mogao da se promijeni.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, kroz Baltičko more, do Njemačke. Novi gasovod će prolaziti kroz teritorijalne ili isključive ekonomske zone zemalja koje se prostiru duž obala Baltičkog mora — Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj