SAMIT U PARIZU: Macron i Ardern predstavili nove regulative, zatražili da se internetske platforme očiste od ekstremističkih sadržaja!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern danas su od tehnoloških giganata zatražili da “očiste” svoje internetske platforme od ekstremističkih sadržaja.

Macron i Ardern su na samitu u Parizu pod nazivom “Apel iz Christchurcha” objavili planove za regulative protiv tehnoloških kompanija zbog objavljivanja spornih sadržaja poput govora mržnje i terorističkog materijala.

Među mjerama koje su danas objavljene nalazi se razvoj oruđa za blokadu skidanja nasilnog sadržaja sa interneta, povećana transparentnost oko načina na koji tehnološke platforme pronalaze i uklanjaju sporne objave.

Cilj samita je da zemlje potpisnice sporazuma i kompanije obećaju da će se uhvatiti u koštac sa objavama spornih sadržaja.

Samit se održava nakon napada na dvije džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu gdje je ubijena 51 osoba, a nasilnik je sve uživo prenosio na “Facebooku”.

“Facebook” je saopštio da je sporni snimak pregledan 4.000 puta prije nego što je uklonjen, ali da to nije onemogućilo širenje i na druge društvene mreže i platforme poput “Youtubea” i “Twitter”.

Među prisutnima na samitu u palati na Jelisejskim poljima je direktor “Twittera” Jack Dorsey, predsjednik “Microsofta” Brad Smith, predstavnici “Facebooka” i “Googlea” te britanska premijerka Theresa May i kanadski premijer Justin Trudeau.

SAD su saopštile da neće prisustvovati samitu, navodeći da vjeruju da tehnološke kompanije treba da sprovedu svoje smjernice o teroru i da se politika prema borbi protiv terorizma ne bi trebalo da sputava pravo na slobodu govora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj