TRAMPOVE IZJAVE GENERIŠU RAST! Wall Street porastao drugi dan zaredom, kompanije zarađuju više od očekivanja

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer je ulagače ohrabrila vijest da predsjednik SAD-a Donald Trump kani odgoditi uvođenje carina na uvoz automobila i da bi se pregovori s Kinom trebali nastaviti.

Slikovni rezultat za wall street

Dow Jones ojačao je 115 bodova ili 0,45 posto, na 25.648 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 2.850 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 7.822 boda.

Nakon što su u ponedjeljak oštro pale zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, cijene su dionica u posljednja dva dana nadoknadile dio gubitaka.

No S&P 500 indeks i dalje je oko 3 posto ispod rekordne razine koju je dosegnuo prije dva tjedna.

Ulagači ohrabreni

Ulagače je jučer ohrabrila vijest da bi Washington mogao odgoditi uvođenje carina na automobile i njihove dijelove na šest mjeseci, kao i izjava ministra financija SAD-a Stevena Mnuchina da uskoro očekuje nastavak pregovora s Kinom.

To je umirilo ulagače koji su se plašili da se pregovori nakon prošlotjednih oštrih poruka s dvodnevnih pregovora u Washingtonu i povećanja carina neće nastaviti.

“Poruke američkog predsjednika i ministra financija shvaćene su u smislu popuštanja napetosti u pregovorima. To ulagačima daje nadu u postizanje trgovinskog sporazuma”, kaže Robert Pavlik, direktor u tvrtki SlateStone Wealth.

Podršku tržištima pružili su i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

75 posto kompanija nadmašilo očekivanja

Od 455 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,2 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Zahvaljujući tome, ulagači su jučer zanemarili podatke koji ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Službeni podaci pokazali su, naime, da je u travnju neočekivano pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najveće sastavnice bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi Index.hr.

Isto tako, u travnju je neočekivano pala i industrijska proizvodnja u SAD-u.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 posto, na 7.296 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 posto, na 12.099 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 5.374 boda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj