KANDIDAT PUČANA ZA PREDSJEDNIKA EU KOMISIJE NE ŽALI ZA ORBANOM: ‘Ako želi napustiti EPP nema problema, mi smo strogi i jasni kad je riječ o onome u što vjerujemo’

U intervjuu za EFE, partnera Euractiv.com, Spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber rekao je da ne žali zato što je zadržao poziciju otvorenosti za razgovor s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Orbanova stranka Fidesz suspendirana je, ali nije isključena iz EPP-a prošlog ožujka zbog deficita poštovanja vrijednosti EPP-a.

“Bili smo jasni i strogi u našem pristupu: da dijalogu i razgovoru jedni s drugima, ali s jasnim crvenim linijama o tome što je prihvatljivo, a ne”, rekao je Weber. “Ako želi napustiti [EPP] nema problema, to ovisi o njemu, ali mi smo strogi i jasni kad je riječ o onome u što vjerujemo”, dodao je Weber.

Alexander Dobrindt, lider CSU, bavarske sestrinske stranke CDU-a, u njemačkom parlamentu, kritizirao je Weberov oštar stav navodeći da bi Fidesz mogao odvesti respektabilan dio europskih konzervativnih stranaka iz EPP-a u novu grupaciju desnih stranaka koja će se formirati u sljedećem sazivu Europskog parlamenta.

Orban, koji već neko vrijeme flertuje s krajnje desničarskim vođama diljem kontinenta istodobno jamčeći lojalnost EPP-u, rekao je nedavno kako više ne podržava Webera budući da je “uvrijedio” Mađare. Istovremeno je pohvalio talijanskog vicepremijera Mattea Salvinija, navevši kako je trenutno najvažniji političar u EU.

Više istočnoeuropskih izvora potvrdilo je za EURACTIV.com da Orban i Salvini siju sjeme novog saveza nazvanog “Novi EPP” s nekoliko desničarskih stranaka kao što je poljski PiS (trenutno u ECR-u).

(Global CIR/Euractiv)

Komentiraj