SASTANAK U HAVANI! Kanada i Kuba diskutovale o situaciji u Venecueli, ali i o novom američkom zakonu

Kanadska ministrica spoljnih poslova Kristija Frilend sastala se sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom radi razgovora o situaciji u Venecueli i drugim pitanjima.

Kanadski premijer Žastin Trudo kontaktirao je Kubu prije dvije sedmice ispred grupe Lima koju čine uglavnom južnoameričke države i oformljene radi pronalaženja mirnog rješenja krize u Venecueli. Rodrigez je kasnije u intervjuu za američki portal “Blumberg” izjavio da je Havana voljna da pomogne, ali da za pregovaračkim stolom mora da bude i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro.

Posjeta Frilendove Havani dešava se u vrijeme dok traju razgovori u Norveškoj između predstavnika Vlade Venecuele i njihovih “demokratskih” neistomišljenika. Amerika je nedavno pooštrila embargo prema Kubi, uključujući i omogućavanje tužbi za nekretnine konfiskovane nakon revolucije 1959. godine. Meta sličnih tužbi sada bi mogle biti stranke kompanije sa interesima na Kubi.

Kanada, EU i ostale države odbacile su odluku o tužbama jer smatraju da nije u skladu sa međunarodnim pravom i tvrde da će braniti svoje kompanije koje posluju na Kubi. Frilendova je prije odlaska na Kubu istakla da želi da razgovara o načinu odbrane Kanađana koji vode legitimnu trgovinu i investicije u toj karipskoj državi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj