(VIDEO) ‘HEROJI NIKADA NE UMIRU’: Bosanskohercegovačka priča o reinkarnaciji na festivalu u Cannesu

Program nazvan “Tjedan kritike” je uporedna selekcija Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, koja predstavlja prva ili druga ostvarenja mladih cineasta.

Od 11 odabranih filmova, sedam ih je u natjecateljskom programu, a četiri se prikazuju na  specijalnim projekcijama, poput francusko-belgijsko-bosanskohercegovačke produkcije „Heroji nikada ne umiru”/Les Héros ne meurent jamais/ Aude Lée Rapina, snimljene na francuskom, slavenskim i engleskom jeziku.

Nakon ukazivanja časti europskoj sedmoj umjetnosti, ovogodišnji 58. “Tjedan kritike”, prikazuje na Azurnoj obali  veoma “električan” izbor ostvarenja, pod predsjedništvom kolumbijskog cineasta Cire Guerra čiji film “Ptice u prolazu“ trenutno puni kino dvorane planete.

Groblje genocida

Nagrađivana i slavljena zahvaljujući desetak nadahnutih dokumentaraca, Aude Léa Rapin je preko reinkarnacije evocirala rat u oblasti jugoistočne Europe, posebno u  BiH.

U mirnoj pariskoj ulici, u mladom Joachimu u tumačenju Jonathana Couzinié, jednom klošaru se ucinilo da vidi kriminalca Zorana,  poginulog u bh. ratnom vihoru.

Piše: Džana Mujadžić

Sa prijeteljicama Alice, u  interpretaciji Adèle Haenel i Virginie, koju glumi Antonia Buresi, iznenađeni i uzbuđeni mladić putuje na jugoistocni dio Starog kontinenta. U zemljI još uvijek nastanjenoj  ratnim utvarama, trio slijedi Zoranove tragove.

Ožalošćena užasnim događajima, rediteljica smatra nehumanim da se u BiH, još od 1995. godine u Srebrenici, bez prestanka sahranjuju mrtvi u”groblje genocida”.

Cineastica je odabrala reinkarnaciju jer želi u nju vjerovati, kao zaključak ljudskog postojanja ali i radi činjenice sto je poseban “motor“ za ostvarivanje filma. Nastojala je ostvariti film na podlozi znanstvene istine i nastaviti, isključivo, sa fikcijom.

 Ekipa iz Francuske i Belgije se našla u Potočarima, za vrijeme trajanja sahrane posmrtnih ostataka nedužnih građana, prenijevši na platno ovakve i slične događaje.  Pomogli su im i  savjeti domaćih glumica Vesne Stilinović i Hasije Borić, koje su tumačile uloge “starih gospođa”.

Rapin je, prema osobnim tumačenjima, nastojala snimati na dokumentaran način, pa je čin realizacije zamijenila osobnim viđenjem, istaknutim čestom primjenom  planova-sekvenci. Drago joj je što je uspjela otkriti “direktnu i jasnu liniju izražavanja, ostvarenu kamerom”.

Nastojala je i podvuči kako dva sata avionskog leta od Pariza gdje obitava, u srcu Europe postoji zemlja- čija je prijestolnica “muslimanska”. Navodi kako je Sarajevo kulturom europski grad, blizak Zapadu,  ali i turski, ritmovan oglašavanjima mujezina. Smatra izuzetnim što su se tu susrela dva velika carstva: Austrougarsko i Tursko.

Htjela je čuti u filmu muzikalnost zemlje, nikoga ne optužuje ali je radeći na ostvarenju shvatila kako je  cijela BiH kolektivna optužba za europski nehaj i neshodnosti. Podijeljena, može eksplodirati u svakom času; podložna zategnutostima dok se po njezinom tlu kreću izbjeglice drugih horizonata, nepoželjne na razvijenoj i imucnijoj strani Starog kontinenta zbog osobnih, identitarnih preokupacija mnoštva nacija.

Termini projekcija

Ostvarenje su producirali Les Films du Worse sa Sylvie Pialat, Radar Films, Scope Pictures, Ciné T, tv kanal Arté, SCCA/pro.ba.

U Cannesu se prikazuje 17.  svibnja u dvorani Bunuel u 8h i 30, pa u kinu Miramar u 14h i 30 i 20 sati. Sutra je na programu Studia 13 u 14h, 19. ovog mjeseca  u 16h i 30 u dvorani Le Raimu, a dan kasnije se projicira u La Licorne, u 16h i 30.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj