GARANCIJE PREDSJEDNIKA TURSKE! Matvijenko: Erdogan obećao primjenu ugovora o S-400

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će ugovor o nabavci ruskih raketnih sistema S-400 biti primijenjen, izjavila je nakon današnjih razgovora sa šefom turske države u Istanbulu predsjedavajuća ruskog Savjeta Federacije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko.

“Naravno, on se dotakao teme sistema S-400 sistem. On je kazao da je na Tursku izvršen pritisak bez presedana koji se i dalje nastavlja, ali je iznio uvjeravanja da, kao predsjednik, garantuje da će Turska primijeniti ovaj ugovor”, kazala je Matvijenkova, prenosi Tas s.

Ona je rekla da je Erdogan poručio da ne vidi bilo kakve razloge za neispunjavanje obaveza iz ugovora.

S-400 će biti integrisan u NATO sistem

Raketni sistem S-400, koji Turska kupuje od Rusije, potpuno će kontrolisati Ankara, objavio je jučer turski dnevnik “Hurijet” citirajući ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

“Neki kažu da će sistemi S-400 predstavljati prijetnju za borbene avione F-35. Ovi sistemi će biti pod našom potpunom kontrolom. Bit će integrisani u NATO sistem”, rekao je Čavušoglu tokom posjete Letoniji, navodi ruska agencija.

Čavušoglu je u srijedu negirao da Turska odlaže kupovinu ruskog protivraketnog sistema S-400 zbog napetih odnosa sa SAD.

Obraćajući se novinarima, Čavušoglu je rekao da se “u ovom trenutku ne dovodi u pitanje nikakvo odlaganje ili obustavljanje”, prenio je AP.

On je ponovio da je nabavka sistema napravljenog u Rusiji “gotova stvar”.

Čavušoglu je rekao da su Turska i SAD razgovarali o prijedlogu Turske za osnivanjem zajedničke komisije, koja bi razmatrala moguće rizike S-400 po američki program F-35.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj