POSJETA KOJA JE ZAČUDILA NJEMAČKU I OBRADOVALA PLENKOVIĆA! Merkel u Zagrebu: ‘Postoje struje koje žele srušiti EU’

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sastao se s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel. Pred sjedištem Vlade dočekao ju je uz pratnju limene glazbe i počasne straže.

Merkel se vojnicima obratila na hrvatskom rekavši: “Pozdrav vojnici!”

Merkel otkrila što točno misli o širenju EU

Nakon sastanka u Banskim dvorima, Plenković i Merkel održali su zajedničku konferenciju za medije. Premijer je istaknuo dva najvažnija europska cilja Hrvatske: ulazak u šengenski režim  te ubrzavanje  gospodarskog rasta odnosno ulazak u eurozonu.

“Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije.

“Mi ćemo kasnije za vrijeme radnog ručka detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU do 2024. Nadamo se da će se višegodišnji financijski okvir zaokružiti na pravi način i pratiti prioritete EU kroz sljedeće desetljeće.

Želimo ubrzati dizanje ekonomskog rasta i standarda života naših sugrađana, rješavanje problema s negativnim demografskim prirastom u čemu nam može pomoći članstvo u EU”, rekao je.

Kancelarka Merkel osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i ponovila teme o kojima će razgovarati na radnom ručku koji slijedi. Dodala je da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

Oko proširenja EU kaže: “Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem.”

Njemački novinari bez milosti

Upravo se pripremom za Schoengen Plenković pravdao kada ga je njemački novinar pitao o izvještajima o nehumanim postupanjima prema migrantima.

“Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura.

U procesu kontrole granice poštujemo nacionalnoo zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice”, rekao je premijer.

Njemački novinari su Merkel pitali o krizi austrijske vlade i skupu desničarskih populista u Milanu. Odgovorila je vrlo kratko – kako ne želi ništa komentirati prije austrijskog kolege Kurza.

“Ali EU je jedna zajednica zemalja koje su se dogovorile da će surađivati na zajedničkom temelju. Postoje struje koje dolaze iz različitih smjerova i koje preziru naše vrijednosti i koje žele urušiti našu zajednicu – da se ne štite manjine, da se u pitanje dovode ljudska prava i slično”, rekla je kancelarka.

“Moramo vrlo odlučno postupati protiv toga”, poručila je i dodala kako su Hrvatska i Njemačka tu na istom tragu.

U pratnji kandidata europskih pučana

Osim kancelarke Merkel, u Zagreb je stigao i vodeći kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije Manfred Weber koji je u društvu premijera Andreja Plenkovića, započinjući posljednju fazu svoje izborne kampanje tjedan dana prije europskih izbora, poručio kako želi da buduća Europska komisija bude glas i predstavnik interesa europskih naroda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj