VODEĆA SVJETSKA DESTINACIJA SA 90 MILIONA TURISTA! Francuska oborila turistički rekord uprkos “žutim prslucima”…

Francusku je prošle godine posjetilo blizu 90 miliona stranih turista, što je novi rekord, uprkos antivladinim protestima “žutih prsluka” zbog kojih su mnogi posjetioci odgodili dolazak krajem 2018. godine, saopštila je danas vlada.

“Francuska je u 2018. godini i dalje bila vodeća svjetska destinacija”, navodi se u saopštenju komisije za turizam.

Broj od 89,4 miliona posjetilaca je veći za tri odsto nego u 2017. godini. Francuska ima cilj da u 2020. godini dostigne broj od 100 miliona stranih turista, prenio je AFP.

Najveće povećanje bilježi se u broju azijskih posjetilaca, za 7,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Evropljani i dalje čine većinu stranaca koji posjećuju ovu zemlju, ukupno 79 odsto.

Zavod za statistiku “Inse” saopštio je da je tokom 2018. godine registrovano 438,2 miliona noćenja u hotelima, kampovima i omladinskim hostelima, što je povećanje za devet miliona u odnosu na prethodnu godinu.

Ovi podaci ne obuhvataju rezultate platformi za dijeljenje smještaja poput “Erbnb”, koja u svojoj ponudi ima 65.000 stanova samo u Parizu.

Turisti su, takođe, potrošili rekordnu količinu novca od 56,2 milijarde evra, što je povećanje za pet procenata u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je vlada.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj