BOLTON ČINI SVE DA SJEDINJENE DRŽAVE UVUČE U RAT?! Britanski mediji: Naljutio pojedince u Pentagonu, ali i obavještajne agencije senzacionalističkim spinovanjem podataka, kao i potkopavanjem američke strategije

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton uporno potiče tenzije sa Sjevernom Korejom, Iranom i Venecuelom, što je u skladu s njegovim višedecenijskim zauzimanjem najagresivnijeg stava po bilo kom pitanju i naporima da SAD uvuče u rat s bilo kim, piše “The Guardian”.

– SAD su sada umiješane u najveće sukobe na svijetu koji imaju potencijal da prerastu u rat, a na mjestu vozača na sva tri fronta je Džon Bolton, jedan od najzagriženijih vjernika u američku vojnu silu u historiji Bijele kuće – navodi eminentni list.

Čini se da je Bolton igrao ključnu ulogu u neuspjehu drugog samita američkog predsjednika Donalda Trampa s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u februaru, kada je sastavio maksimalističku listu zahtjeva za razoružanje u smislu “sve ili ništa”, a što je Pjongjang odbacio, navodi “The Guardian”. 

Isti izvor navodi da je Bolton u centru pažnje i kada je riječ o Venecueli, s obzirom na to da je naglasniji američki zagovornik promjene režima u toj zemlji.

– On je u tu svrhu čak snimio video na kome uzaludno poziva pomoćnike predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas) da napuste svog lidera – podsjeća list i dodaje da se Bolton zalagao da američka Južna vojna komanda nađe agresivnije rješenje za predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

U brzopoteznoj eskalaciji tenzija s Iranom Bolton je opet preuzeo inicijativu promoviranjem vojnog raspoređivanja u Perzijskom zaljevu, navodi “The Guardian”.

List piše da je Bolton naljutio pojedince u Pentagonu, ali i obavještajne agencije senzacionalističkim spinovanjem podataka o kretanju iranske vojske.

“The Guardian” navodi da je Bolton imao veoma neobičan sastanak o Iranu 29. aprila, ali ne u Bijeloj kući, već u sjedištu Centralne obavještajne agencije, što podsjeća na vrijeme pred rat u Iraku.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] stratega izborne kampanje, a prema navodima medija u posljednje vrijeme se sukobljava i sa Johnom Boltonom, jer potonji zagovara vojne intervencije na Bliskom […]

Komentiraj