‘FAHRO’ SE NIJE JAVIO NIKŠIĆU, ČEKA LI ISTA SUDBINA I KONAKOVIĆA?! Glavni odbor odlučio da SDP u TK bude opozicija, slijedi li obaranje Vlade u Kantonu Sarajevo?

Glavni odbor SDP-a jučer je na sjednici u Sarajevu donio zaključak da ova stranka nema kapaciteta za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, s obzirom da je SBB odlučio da na državnom i nivou FBiH uđe u koaliciju sa SDA.

Ovo praktično znači da će SDP, svojevoljno, na osnovu odluka Centrale partije, otići u opoziciju u jedinom kantonu u kojem su pobijedili. Ova stranka je u TK osvojila 49.326 glasova, odnosno 10 mandata u Skupštini TK.

Predsjednik SDP Nermin Nikšić, jučer je na sjednici Glavnog odbora javno rekao da je “zvao Fahru (Radončića, predsjednika SBB-a op. a.) ali da mu se on nije javio”, saznaje Faktor.

Pobjednici izbora u opoziciji

Da bi SDP i zvanično prihvatio ulogu opozicije određene odluke morat će donijeti kantonalni dobor SDP-a Tuzla, a raspoloženje u ovom stranačkom ogranku je takvo, da veliki dio članova već sada smatra da je partija iznevjerila povjerenje 12 hiljada svojih članova i skoro 38 hiljada građana koji su za njih glasali.

Podsjećamo, Glavni odbor SDP-a još u februaru donio je odluku da ova stranka neće u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, a na posljednjoj sjednici su samo potvrdili da su svoj Kantonalni odbor u Tuzli, jednostavno ostavili bez opcija.

Da li će se Radončić javljati Konakoviću?

Još zanimljivije će biti pratiti kako će se odigrati prekompozicija Vlade u Kantonu Sarajevo, budući da je Radončić bio stava, odmah nakon izbora, da ukoliko ‘padne dogovor’ o formiranju koalicije i vlasti na državnom i federalnom nivou, ista se treba prenijeti i na kantonalni nivo.

Kako je SBB ušao u koaliciju sa SDA i DF-om na nivou institucija BiH, za očekivati je sličan scenarij i na Federalnom nivou, a onda bi logikom Radončićevih postizbornih obećanja, trebalo uslijediti i obaranje aktuelne Vlade u KS, te formiranje nove parlamentarne većine u čiji sastav bi ulazile SDA, SBB, DF i druge stranke.

Ukoliko dođe do takvog razvoja situacije, Dino Konaković, poznatiji kao ‘prvi mikrofon Sarajeva’, ostat će bez funkcije predsjedavajućeg Skupštine KS, a kako stvari stoje možda i bez stranke. Još uvijek nemamo informaciju da li je pozivao lidera SBB-a i da li mu se ovaj javio.

(Global CIR)

Komentiraj