HOLANDIJA POBJEDNIK EUROSONGA! Madonni drhtao glas, na kraju nastupa ‘propala’ iza pozornice

Pobjednik 64. Eurosonga je Holandija, tako su odlučili glasovi publike. Holandski predstavnik bio je Dankan Lorens (Duncan Laurence) koji je izveo pjesmu “Arcade”, a ona je osvojila 492 boda. 

Slikovni rezultat za holandija pobjednik eurosonga

Sjajna Tamara Todevska koja je pjesmom “Proud” predstavljala Sjevernu Makedoniju zauzela je osmo mjesto, dok su naše komšije iz Srbije, Albanije i Slovenije imale loš plasman.U finale Eurosonga plasiralo se 26 zemalja: Malta, Albanija, Češka Republika, Njemačka, Rusija, Danska, San Marino, Sjeverna Makedonija, Švedska, Slovenija, Kipar, Holandija, Grčka, Izrael, Norveška, Velika Britanija, Island, Estonija, Bjelorusija, Azerbejdžan, Francuska, Italija, Srbija, Švajcarska, Australija i Španija.

Kada je riječ o zemljama regije, u finalu su se predstavili Srbija, Slovenija i pomenuta Sjeverna Makedonija, dok Hrvatska nije uspjela izboriti svoje mjesto. Bosna i Hercegovina nije učestvovala ni ove godine.

Kao gošća u finalnoj večeri nastupila je svjetska pop zvijezda Madona (Madonna), kao i nekadašnja pobjednica Eurosonga, Končita Vurst (Konchita Wurst), koja je svojevremeno Austriji donijela trijumf pjesmom “Rise like a Phoenix”.

Pažnju medija i svjetske javnosti izazvali su i predstavnici Islanda, koji su u bekstejdžu držali transparente Palestine, što je izazvalo negodovanje u dvorani.

Veliko finale Eurosonga ove godine je održano pod sloganom “Dare to dream”. U revijalnom dijelu programa nastupili su pop zvijezda Madonna, prošlogodišnja pobjednica Eurosonga Netta Barzilai, pobjednica Eurosonga 2014. Conchita Wurst i prošlogodišnja predstavnica Kipra Eleni Foureira.

Madonni drhtao glas, na kraju nastupa ‘propala’ iza pozornice

Na pozornicu 64. Eurosonga popela se specijalna gošća – pop kraljica, pjevačica Madonna (60). Zapjevala je dvije pjesme. Prva je bila ‘Lika a Prayer’, koju je izvela povodom 30. obljetnice njene objave. Na pozornici s njom bio je 35-člani zbor. Osim toga, zapjevala je i svoj najnoviji singl ‘Future’, pjesmu s nadolazećeg albuma ‘Madame X’, a cijelo vrijeme joj je drhtao glas. Osim toga, Madonna je u Tel Aviv dovela vlastitog producenta koji se brine oko nastupa, Šveđanina Robina Hofvandera

Na kraju nastupa, popela se na vrh stepenica i ‘propala’ iza pozornice. Šuška se da bi za nastup mogla zaraditi 6,6 miliona kuna. Kad su fanovi saznali da bi ona mogla zapjevati na ovogodišnjem Eurosongu, pozvali su je na bojkot u znak prosvjeda protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Nije dugo trebalo da se pjevačica oglasi i negira takve radnje.

– Nikad neću prestati pjevati da bi zadovoljila neku političku frakciju, ali isto tako neću ni prestati govoriti protiv nasilja i kršenja ljudskih prava gdje god da se oni u svijetu događaju. Srce mi se slomi svaki put kad čujem o stradanju nevinih ljudi – ispričala je. 

Politička poruka

Za vrijeme druge pjesme, Madonnu su okruživali plesači koji su na svojim leđima imali oslikane zastave Izraela i Palestine, što bi se moglo protumačiti kao Madonnina poruka da je najbolje rješenje za bliskoistočni problem obostrano priznanje i razgraničenje dvije države.

“Dvije države” je ideja koja je propala u više navrata, a uključuje punopravno formiranje države Palestine uz državu Izrael. Problem ideje su granice, jer se palestinske vlasti i Izrael ne slažu oko njihovog položaja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj