IRANSKA NAFTA I KINESKI TRGOVINSKI RAT SA SAD-om! Hoće li se Peking, najveći kupac iranske nafte, oglušiti o Trampovu zabranu?

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovo divljaju u jeku napetosti na relaciji Teheran-Washington, koje su začinjene serijom izuzetno značajnih događaja u nekoliko posljednjih dana.

Glavni razlozi poskupljenja nafte ovog puta su nerazjašnjeni incidenti u terminalskoj luci Fudžejra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od nedjelje 12. maja i dejstva sedam naoružanih dronova sa teritorije Jemena na ključni naftovod u Saudijskoj Arabiji, za koje su odgovornost preuzeli Huti, ali je saudijski princ Halid bin Salman, zamjenik ministra odbrane monarhije, ipak optužio Teheran.

Uticajnim akterima svjetske trgovine naftom do 20. maja bit će poznati ishodi dva ključna skupa koji se tiču petrotrgovine ovog vikenda u Pekingu i u Džedi u Saudijskoj Arabiji, a svjetski mediji i analitičari pokušavaju unaprijed izvući zaključke o odnosima snaga na ‘naftnoj sceni’, koji mogu odrediti sudbine čitavih naroda i država.

Kina je najveći uvoznik iranske nafte

Ishod sastanka kineskog ministra inostranih poslova Vang Jija i njegovog iranskog kolege Džafada Zarifa juče u Pekingu naznačit će berzama koliko je druga najveća ekonomija svijeta spremna da se liši nafte sa istočne obale Persijskog zaliva, nakon što je 1. maja SAD ukinuo šestomjesečno izuzeće oktetu najvećih uvoznika crnog zlata iz Irana. Kina je inače najveći uvoznik iranske nafte (oko 450.000 barela dnevno).

Kina od prošle jeseni drastično smanjuje uvoz nafte iz SAD-a, nakon trgovinskog rata kojeg je pokrenuo američki predsjednik Donald Tramp, koji je već najavio da će onom ko pokuša da nastavi s uvozom iranske nafte, nadalje biti uskraćen pristup globalnom dolarskom finansijskom sistemu. Ne čudi stoga što je provladin kineski dnevnik „Global Times” uoči susreta Vang Ji – Džafad Zarif procijenio da bi „iranska nafta mogla igrati ulogu poluge u trgovinskim pregovorima s Amerikom”.

„Ako pregovori budu išli dobro, Kina bi mogla da kupuje manje iranske nafte. Ako ne, Kina bi mogla da pazari više nafte u Iranu”, izjavio je Lin Boćang, direktor kineskog Centra za ekonomska istraživanja univerziteta Sjamen.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif očigledno očekuje podršku Kine, jer u suprotnom ne bi jučer izjavio da ne vjeruje da će u regionu izbiti rat.

– Rata neće biti jer mi ne želimo rat. Također, nijedna zemlja ne smije da ima iluziju da može da se suprotstavi Iranu – rekao je Zarif agenciji IRNA.

Ko će nadoknaditi manjak nastao izbacivanjem iranske nafte?

Ključna najavljena tema u Džedi jeste „stanje na svjetskom tržištu nafte”. U prijevodu: da li se poslije američkog ukidanja olakšica kupcima iranske nafte na tržištu pojavljuje manjak i, ako se pojavljuje, šta i kada preduzeti?

Krajem juna inače ističe šestomjesečni dogovor 24 članice grupacije OPEK plus o združenom obaranju proizvodnje radi stabilizovanja globalnog snabdijevanja i cijene barela. Bilo kakva eventualna odluka o promjeni dogovora o kolektivnom zavrtanju petroslavina – po pravilniku OPEK-a plus – mora biti donijeta jednoglasno.

Da li će sada Rijad i Abu Dabi, kako od njih očekuje Donald Tramp, nadoknaditi „iranski manjak” nafte na tržištu i koliko će se Moskva založiti za produžetak dogovora OPEK-a plus o smanjivanju petroproizvodnje, uprkos drugačijim očekivanjima vodećih ruskih naftaša, neizvjesno je.

„OPEK-u prijeti kolaps ako bilo koja njegova članica bude pokušala da tržištu nadoknadi iransku naftu”, upozorava ovih dana Bidžan Zanganeh, ministar energetike Irana. Svima je jasno da će najnovija odluka Pekinga o budućim naftaškim odnosima s Teheranom imati značaj za sve petrosnabdijevače Kine, od OPEK-a plus do Amerike.

(Global CIR)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Nema od rata ništa!! U okviru novoga LOGCAP V koji je započeo u travnju ove godine gro novca ide za Poljsku, 20 % vojnog osoblja “veliki brat” povlači do konca ovoga mjeseca iz Afghanistana, logistiku u Iraq preuzima jedna nepoznata firma bez ikakvoga iskustva, dakle nema rata ili nema ratova !! mejnstrimmidija puni javno mnjenje o nekakvom izmisljenom ratu protiv irana, o kome ni sam predsednik Tramp ne zna, ne zeli ga… zasto se to desava? zato sto su spremna velika hapsenja zbog izdaje zemlje, spijuniranja trampa u korist demokrata, a pod plastom ruske zavere koja je bila dimna zavesaHilari je umiješana sa Rusima bila preko trecih……. neke druge zemlje. pokusavaju se demokrate izvuci ali os rata nema nista…

    Reply

Komentiraj