IZ KUVAJTA I BAHREJNA UPOZORAVAJU NA MOGUĆE IZBIJANJE RATA! Pozivaju svoje građane da ne putuju u Iran, a one koji su već tamo da se odmah vrate

Marzouq Al-Ghanim, predsjednik kuvajtske Narodne skupštine (parlament), izjavio je kako je situacija u regiji “ozbiljna i da nije ohrabrujuća”, istakavši da su na zatvorenoj sjednici u četvrtak ministri Vlade objasnili zastupnicima kako su spremni za suočavanje s bilo kakvim ratnim stanjem u regiji. 

Slikovni rezultat za bahrain to leave iran

Al-Ghanim je nakon sjednice izjavio novinarima da je na temelju informacija koje je vlada predstavila o stanju u regiji bilo jasno “koliko je naredna faza ozbiljna i osjetljiva, stoga je važno izvršiti pripreme i poduzeti sve mjere predostrožnosti”.

Kazao je kako su ministri objasnili da je “država spremna da se suoči s bilo kakvim ratnim stanjem u regiji, ako do njega dođe”.

Ministarstva su predstavila mjere predostrožnosti, uključujući plan Ministarstva informiranja za podizanje svijesti o važnosti održavanja unutarnje stabilnosti, dodao je.

Na pitanje postoji li mogućnost za rat u regiji, Al-Ghanim je rekao: “Na temelju raspoloživih informacija koje su naveli nadležni ministri ta mogućnost je, nažalost, velika jer stvari ne idu u smjeru koji želimo.” 

Al-Ghanim je pojasnio da su pripreme vlade ovaj put u usporedbi s prethodnim krizama “mnogo bolje od prošlih vremena, te da su zastupnici relativno zadovoljni ovim pripremama”.

Kuvajt je mala država i na nju u velikoj mjeri utječu dešavanja u regiji, “zato nas zabrinjavaju stvari izvan naše kontrole i vanjske okolnosti”.

Vlada Bahreina zatražila da njihovi građani ne putuju u Irak i Iran

Saveznik SAD-a, Bahrein, upozorio je svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se vrate “odmah” zbog svoje bezbjednosti, javila je državna novinska agencija BNA.

Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina navelo je, “nestabilne regionalne okolnosti, opasni razvoj i potencijalne prijetnje”, prema BNA, prenosi Rojters.

Washington je u srijedu povukao neke članove osoblja iz svoje ambasade u Bagdadu, zbog zabrinutosti povodom navodnih prijetnji iz susjednog Irana, kojem su iračke šiitske milicije saveznici. Prethodno je kompanija Ekson evakuisala svoje strano osoblje sa iračkog naftnog polja.

Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana porasle su posljednjih sedmica nakon što je Washington pojačao svoja ograničenja za izvoz iranske nafte, te poslao američki nosač aviona u regiju kako bi povećao pritisak na Teheran.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi odbacio je mogućnost izbijanja rata između Irana i SAD-a, rekavši da ove dvije strane to ne žele. Također je naglasio kako postoje pokazatelji s obje strane da će se sve dobro završiti. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj