NADREALNA SITUACIJA U ZAGREBU! Merkel i Weber došli u Zagreb kako bi upozorili na opasnost nacionalizma po EU, a HDZ-ovci predvođeni Plenkovićem pričali o Bleiburgu i Tuđmanu pa sve začinili Thompsonom!

Da li je Merkel uopće shvatila što se dogodilo na skupu HDZ-a? Ovo je možda najlogičnije pitanje koje bi se moglo postaviti nakon skupa HDZ-a kojem je prisustvovala u zagrebačkoj Ciboni?

Razloge njenog dolaska vjerovatno treba tražiti u tome da Hrvatska preuzima predsjedanje Unijom za šest mjeseci, a da Pučani, zaslugom HDZ-a, doista jako dobro stoje u Hrvatskoj. 

Razlog za dolazak Merkel sigurno je i u Plenkoviću kojem je europski ambijent prirodno stanište i koji se svojim prijateljima iz europske obitelji predstavio kao moderni europejac, duboko privržen europskim vrijednosnima, kakvog su vjerojatno i priželjkivali.

A što joj je Plenković, koji u krugovima Pučana slovi za modernog političara i odanog europejca, sa svojim HDZ-om priredio u Dvorani Dražena Petrovića? Bleiburg, Thompsona i Tuđmana. 

Iako se HDZ-ov program za europske izbore zove “Hrvatska za generacije”; što bi valjda trebalo sugerirati na budućnost, na HDZ-ovom skupu bilo je više riječi o prošlosti.

Što možda i ne treba čuditi za stranku koja je 24 godine nakon rata Hrvatskoj priuštila 1.687 novih branitelja. 

Da stvar bude još apsurdnija, temu prošlosti otvorio je HDZ-ov nositelj liste za europske izbore Karlo Ressler, 29-godišnji mladić, koji se predstavlja kao novo lice stranke. 

Mladi je Ressler izašao na pozornicu i rekao kako su u mislima na Bleiburgu koji je nazvao jednom od najvećih tragedija hrvatskog naroda i dobio velike ovacije HDZ-ovaca. Ressler je, spomenimo, rođen 44 godine nakon Bleiburga. 

Onda su Merkel na skupu u Zagrebu pustili Thompsona. Kontroverzni pjevač je zabranjen u pola Europe, a njegovi su koncerti zabranjivani i u Njemačkoj, ali HDZ-ovci su pred Merkel odlučili izvesti njegovu pjesmu “Lijepa li si”. 

Ako poruka nekome i nije bila jasna, učvrstio ju je sam Plenković. Izašao je na pozornicu i dvadesetak minuta doslovno urlao.

Urlao je o snazi HDZ-a i o tome da je to najjača stranka. No grmio je i o “neprijateljima HDZ-a”, ali ih nije imenovao, piše Index.

Plenković se tu nije zaustavio.

Kao i većina govornika Plenković je uzdizao Tuđmana, i od svih tema o kojima je mogao govoriti pred europske (naglašavamo, europske izbore), ali i primjerice o tome kako misli standard svojih građana približiti onome u EU, rekao kako je jedini pravi Dan državnosti 30. svibnja i dao nagovijestiti da će promijeniti datum tog praznika. 

Je li Merkel s obzirom na jezičnu barijeru (iako je pokušala reći nešto i na hrvatskom), razumjela nešto od ovih poruka, ostaje nejasno.

No doista je zvučalo nadrealno da na istom skupu i ona i Spitzenkandidat Pučana Manfred Weber, koji je također došao podržati Plenkovića i HDZ, govore o velikoj opasnosti koju predstavlja nacionalizam u Europi, a HDZ-ovci predvođeni Plenkovićem pred njima istovremeno motiviraju svoje birače govorima o Tuđmanu i Bleiburgu koji Austrija želi zabraniti. I Thompsonom. 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] vicekancelarom Stracheom prilikom posjete Hrvatskoj. Na dan komemoracije u Bleiburgu, cjelokupni hrvatski državni vrh okupio se oko Merkelove, pokušavajući tako sprati ljagu fašizma sa svog naroda i svoje zemlje te, ako je moguće, […]

Komentiraj