‘ODRAŽAVAJU UBOJITOST I AGILNOST AMERIČKIH SNAGA’: Američka mornarica izvela vježbe u Arapskom moru

Mornarica je saopćila da su vježbe i obuka izvedeni sa grupom nosača aviona USS Abraham Lincolna u koordinaciji sa američkim marincima, odražavajući “ubojitost i agilnost SAD da odgovore na prijetnju”, kao i da odvraćaju od konflikta i štite američke strateške interese.

U vježbama su učestvovale i amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica koje su također razmještene u zoni operacija američke Pete flote u Persijskom zalivu, prenose agencije. 

Vježbe su, kako je saopćeno, izvedene u petak i subotu. Peta flota američke ratne mornarice sa sjedištem u Bahreinu prethodno je objavila na Facebook da su zemlje članice Savjeta za saradnju u Zalivu započele pojačane sigurnosne patrole u međunarodnim vodama područja Persijskog zaliva.  

Bahrein, kao saveznik SAD, upozorio je jučer svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se vrate “odmah” zbog svoje sigurnosti. 

Istovremeno, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Džubeir saopćio je da Saudijska Arabija želi da izbjegne rat u regionu, ali je spremna da odgovori “svom snagom i odlučnošću” nakon prošlosedmičnog napada na saudijske tankere i naftna postrojenja. On je na pres konferenciji optužio Iran da nastoji da destabilizira region i pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost i zaustavi tu zemlju u takvim nastojanjima. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj