Za kahvu iz snova morate doći u Bosnu i Hercegovinu

Kahva je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kahvoljupci diljem svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šoljica.

Kahva ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni tlak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju. Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se kahva najčešće polahko pije, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da kahva otpušta puno više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima.

Mnogo je zabluda koje su široko rasprostranjene u vezi sa ‘turskom kahvom’. Ako naručite ovo gusto, tamno piće s očaravajućom aromom u Turskoj, bit ćete razočarani. Ona vam neće biti poslužena u džezvi sa šećrelukom i fildžanom. Umjesto toga, dobit ćete je u običnoj šoljici ili još gore šolji za čaj.

Dati bosanskom konzumentu kahve ovaj napitak u šolji je isto kao da servirate Englezu čaj u posudi za supu.

Za kahvu iz snova morate doći u Bosnu i Hercegovinu. To je prava stvar. Ovo piće iz snova naručit ćete pod nazivom “bosanska kahva”. Istini za volju, čak i u ovoj zemlji gdje je kahva nacionalna razonoda, sve je manje i manje mjesta koja serviraju kahvu na tradicionalni način. Bosansku kahvu zamijenila je aromatizovana instant kahva, espresso, ili filtrirana kahva za koje lokalni stanovnici ističu da nije dobra kahva jer nema granula.

Dobra bosanska kahva ima svoje znanje i metodu pravljenja. Da postignete pravi rezultat, cijela zrnca kahve trebaju se kupiti sirova koja se potom ispeku u peći na drva. Kahva se melje pred pravljenje i samo u onoj količini koliko je potrebno za serviranje. U nekim mjestima stara tradicija se još poštuje.

Zrnca kahve se peku u šišu, jednostavnom metalnom cilindru na dugom ražnju. Nažalost, ova praksa je skoro potpuno iščezla. Nažalost jer aroma te kahve je jedinstvena. 

Kahva ispečena na ovaj način ne bi se trebala stavljati u električni mlin. Ne postoji naučni dokaz koji bi podržao teoriju, ali govori se kako ovi uređaji previše izmelju kafu. Svaki domaćin koji drži do sebe i svog kafića poslužit će ispravnu bosansku kahvu koja je samljevena u ručnom mlinu. Ispravno mljevenje zrna je umjetnička forma.

Mlin se drži jednom rukom između nogu dok sjedite ili na kuku dok stojite, dok drugom okrećete ručku. Ovo se može učiniti prilično ropski, ali mljevenje dok zrnca ne budu dobro usitnjena učinit će da se pitate od čega su ona napravljena.

Kahva se priprema u džezvi koja se prvo zagrije. Potreban je lonac s tek prokuhanom vodom. Fildžan s ovom vrelom vodom stavlja se sa strane, a ostatak se koristi da se prelije mljevena kahva u džezvi. Ponovo se stavi na ringlu dok ne provre i onda se zalije vodom iz fildžana. Servira se u fildžanu. 

Tradicionalni način ispijanja kahve je kroz kocku šećera. Ne cijelu kocku, već dio koji odlomite zubima nakon što umočite u kafu. Danas, ovaj ritual se najčešće koristi u kućama. Postoji nekoliko ‘kahvi’ u gradu koje su zadržale ovu umjetnost. Stare navike umiru teško u BiH.

Poziv na kahvu u BiH rijetko znači konkretnu potrebu da popijete dozu kako biste ostali budni i preživjeli radni dan. Kahva je ovdje poziv za razgovor. To podrazumijeva vrijeme, a odvajanje vremena za prijatelje i porodicu je najcjenjenija stvar od svih drugih.

(Global CIR)

Komentiraj