HUTI NE MIRUJU: Najavili napade na 300 ciljeva u Saudijskoj Arabiji

Prošlosedmični udari na postrojenja u Saudijskoj Arabiji bili su tek početak vojnih operacija protiv 300 glavnih vojnih ciljeva u toj zemlji, izvijestila je u nedjelju agencija SABA, koja je pod kontrolom jemenskih Huta.   

Među metama su vojni i strateški objekti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji te njihove baze u Jemenu.

Saudijska Arabija je izvijestila da su prošli utorak dronovima napadnute dvije benzinske pumpe, a TV Masirah, u vlasništvu Hutija, ranije je objavila da je grupa dronovima napala i postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Kako su kazali, Arabija želi spriječiti rat u regiji, međutim spremna je odgovoriti “svom snagom” nakon prošlosedmičnih napada na saudijske naftne resurse, poručivši Iranu da je sva odgovornost na toj zemlji. 

Podsjetimo, Rijad je optužio Teheran da je naredio napade dronom na dvije naftne pumpe u zemlji, za koju je odgovornost preuzela hutska skupina povezana s Jemenom i Iranom.  

Dva dana ranije četiri plovila, uključujući dva naftna tankera, sabotirana su blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Iran je istovremeno negirao uplitanje u operacije, koje su se dogodile u vrijeme kad se Vašington i Iran sukobljavaju zbog sankcija i američke vojne prisutnosti u zemlji, što povećava zabrinutost zbog mogućeg američko-iranskog sukoba. 

Odgovornost nije preuzeo niko, ali dva izvora iz američke vlade izjavila su prošle sedmice da američki zvaničnici vjeruju kako je Iran poticao hutsku skupinu ili šitske milicije povezane s Irakom da to izvedu. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj